Korom András


– Három választást is nyert a Fidesz ebben az esztendőben a makói térségben. Mi lehet ennek az oka? – kérdeztem Lázár János országgyűlési képviselőtől.

– Abban, hogy a makóiak segítséget keresnek, s bizalommal vannak a Fidesz és a fideszesek iránt és irántam is. A bizalmuk oka az, hogy bajban van a térség, s azt remélik az országgyűlési képviselőjüktől, hogy pozitív változásokat tud elérni legalább két dologban Az egyik: a térségben fontos infrastrukturális beruházásokra van szükség, a másik: az életminőség, azaz a munka, a munkabér, a megélhetés és a szociális kérdések. Azért nyertük el a választópolgárok bizalmát, mert azt gondolják, hogy képesek vagyunk mindezekben segíteni. Ez óriási felelősséget és lehetőséget is jelent számomra.

– A makói térségben valamennyi a Fidesz által indított, vagy támogatott polgármester-jelölt bizalmat kapott a helyhatósági választásokon. Hogyan látja, mint a térség országgyűlési képviselője, mit jelent mindez?

– A makói térségben mindenhol olyan polgármesterek dolgoznak, akiket mi támogattunk vagy akikre mint a kormány szövetségesére tudunk tekinteni, akivel megtaláltuk a közös hangot. Annak, hogy támogassunk valakit, nem volt föltétele, hogy Fidesz-tag legyen. Azt kerestem mindenkiben, hogyan tudunk vele együttműködni. Nagyon jó tapasztalataim vannak, mert nagyon sok polgármesterrel konstruktív viszonyt tudtunk kialakítani. Vannak nagyon tekintélyes, tapasztalt polgármesterek a térségben, mint például Csanádpalotán vagy Kiszomboron. Nagyra becsülöm, nagyra tartom őket, s azt tartottam helyesnek, hogy én is támogatom a munkájukat. Volt, ahol önálló jelöltet indítottunk, de ez sokkal inkább a közhangulattal volt összefüggésbe. A választások előtt többször is végigjártam a Makó környéki kistelepüléseket, sok mindenkivel beszéltem. Ahol úgy láttam változásra van szüksége a falunak, ott támogattam az indulni kívánó jelölteket, ahol pedig azt tapasztaltam, hogy elégedettek az emberek a polgármesterükkel, ott támogattam annak újraindulását. Mindenhol arra törekedtem, hogy olyan faluvezető legyen, akivel lehet dolgozni, s aki saját elvei mellett fontosnak tartja a kormánnyal való együttműködést. Mert van segíteni való: tornatermeket, utakat, iskolákat, konyhákat kell építeni. Ezeket igyekszem is már most a ciklus elején megvalósítani.

– Mi okozhatta a makói történelminek számító győzelmet? Farkas Éva nem csak legyőzte a 20 évig a várost vezető Buzás Pétert, de a testületben is döntő többséget szerzett a csapata.

– A választási győzelem valóban történelmi, de hogy történelmi lesz-e a következő 5 esztendő és beváltjuk-e a hozzánk fűzött reményeket, szerintem az még nem dőlt el. Nagyon sok munkát igényel, s ennek a felelőssége az én vállamat is terheli. A makóiak tőlem is ugyanazt várják, amit az új makói polgármestertől és a képviselőktől, azaz, hogy teljesítsünk. Nem mernék messzemenő következtetéseket levonni a választási eredményekből, mert túl szűk volt a polgármester-jelöltek közötti különbség. Úgy látom, ha Buzás Péter jobban kampányol, akár nyerhetett is volna. Egy százalékon belüli szavazatkülönbség kampánytechnikával is befolyásolható különbség. Rossz kampánnyal ennyit lehet veszíteni, míg jóval ennyit lehet nyerni. Azt gondolom, hogy a képviselő-jelöltek kiválasztására fordított hosszú idő és körülményes, alapos team munka meghozta Makón az eredményét. Jobb jelölteket állítottunk, mint az ellenfél, nagyobb társadalmi elismertségnek, nagyobb megbecsülésnek örvendenek, sokat remélnek tőlük. Mindemellett olyan emberek, akik a közösség szolgálatában már bizonyítottak. A makói képviselő-testület, nagyon erősen áll a lábán, a polgármester asszony jelöltként jó választás volt, hiszen lelkiismeretesen végzi a munkáját. Mindez nagyon nagy lehetőség Makó számára, annak érdekében, hogy a XXI. században más stílusban, más gondolatvilágban helyt tudjanak állni. Minden föltétel adott a sikerhez, így a kormányzati támogatás is, s most a nehéz, munkás hétköznapok következnek. Azért kell nagyon okosan bánni a makói helyhatósági választáson elnyert bizalommal, mert megosztott a politikai helyzet: a város egyik fele támogatta a polgármester-jelöltünket, a másik fele azonban nem. Márpedig egy polgármester mindenki polgármestere kell, hogy legyen: arra kell törekednie, hogy megtartsa azok bizalmát, akik ezt megelőlegezték számára, s megpróbálja megszerezni, kiérdemelni azokét, akik őt ezen a választáson nem támogatták. Makón nem csak a várakozás nagysága tapintható ki, de az is, hogy abban nyilvánul meg ez, hogy a város ügyei milyen irányba menjenek, milyen legyen az élet. A régi városvezetést nem azért váltották le akik leváltották, mert baloldaliak voltak vagy a szocialista párthoz tartoztak, hanem azért, mert az az irány, amelyben Makó az elmúlt 20 évben haladt, inkább zsákutca volt, mint gyorsforgalmi út.

– Ön már a választási kampányban, de azt követően is azt ígérte, hogy a kormány segítséget nyújt Makónak. Hogy áll a Hagymatikum ügye? Makó polgármestere december elején Pesten tárgyalt erről…

– Mindenféleképpen találunk olyan megoldást, ami jó Makónak. Januárban tárgyalja a kormány az ezzel kapcsolatos előterjesztést. A város érdeke, hogy segítsen a kormány a fürdő fenntartásában, de Makót nem érheti ezzel vagyonvesztés. Fontos szempont, hogy a makói érdekek és eredmények érvényesüljenek de közben a város anyagi helyzete is javuljon. Azt hiszem, hogy ezek figyelembe vételével meg tudunk majd állapodni.

– Hogy állnak az útépítések? A Makó-Csanádpalota közötti sínen van, a Kiszombor-Makó közötti kerékpárút is, bár az csúszik...

– Ez utóbbit rendbe tesszük. De megépül a Makó – Földeák közötti út is, ugyanis Makó és Vásárhely összekötése stratégiai jelentőségű, részben az autópálya elérhetősége, részben a két település egymásra utaltsága, egymáshoz kötése miatt. Ezért most azon dolgozom gőzerővel, hogy mindkét utat, azaz a földeákit és a marosleleit is minél előbb felújítsák. A Szikáncs és Földeák közötti rész hamarosan megújul, ezt követi majd a Földeák és Makó közötti szakasz rendbetétele. A választókerületen belül máshol is javítani kell az infrastruktúrát. Én azt szeretném, ha minden település össze lenne kötve kerékpárúttal is. Ebben az első lépés lehetne Maroslele-Földeák-Óföldeák, de a határ menti települések összekötése is épp ilyen fontos, egészen Békés megye szélétől Makóig. Kövegy és Csanádpalota között például hamarosan megépül a kerékpárút. A bicikliutak nem csak a munkába járás miatt fontosak, de a szabadidő eltöltése és a turisztika miatt is nagy a jelentőségük.

– Milyen fejlesztésekre számíthatnak még a makói térségben élők?

– Hátra van még a nagylaki elkerülő út, illetve a makói elkerülőút befejezése. Mind előkészítési stádiumban van, 2016-2017-ben ezeknek meg kell épülniük.

– És hagy tegyek fel végül egy sokkal személyesebb kérdést: Hogyan tölti a karácsonyt?

– A hagyományoknak megfelelően otthon fogok karácsonyozni. December 24-től már családi körben szeretném tölteni az év végét, részben mert a választás miatt nagyon nehéz volt ez az esztendő nekem, s a kormányzás sem volt könnyű. Ezért szeretném az év végét és a január elejét arra felhasználni, hogy minél többet legyek a családommal. December 24-én este pedig mindig együtt vagyunk, ez számomra a legfontosabb, ez jelenti nekem a legnagyobb támaszt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest