Hírek

Raffaello kép lett a SZIGNUM-os diákok jócselekedeteiből


Szabó Anita – Makó

Több száz papírlap és háromheti várakozás után derült ki, mit fog ábrázolni az idei, közösen készített karácsonyi kép a SZIGNUM-ban. A tavalyi, ezer jócselekedetből álló fenyőfa után izgatott várakozás előzte meg a mostani közösségi akciót. Brzózka Marek művésztanár ötlete és színtervei alapján, az isteni jelenést ábrázoló Raffaello mű egy részlete formálódott ki. A kép elsősorban az alján könyöklő két angyal miatt világhírű; a diákok ezúttal nem őket, hanem a kép középpontjában álló Madonnát – karján a kis Jézussal-, rakták össze ViTT kártyákból.

A SZIGNUM négy esztendeje vezette be mindhárom tagozatán a Viselkedés Támogató Tanítás (ViTT) rendszerét a napi munkájába, ami Magyarországon példa nélkül álló kezdeményezés. A ViTT egy rendkívül eredményes nevelési-fegyelmezési módszer, amely a pozitív visszacsatolásokon alapszik. Alkalmazásával a pedagógus arra törekszik, hogy azt emelje ki a diák viselkedésében, munkájában, ami jó, és azt jutalomcédulával ismeri el. Ezeket nem csak a tanárok oszthatják, lehet kapni minden alkalmazottól, aki a napi munka során találkozik a diákokkal, mert mindenki egységesen ugyanazt az elvárás rendszert közvetíti a tanulók felé.

– Azért ezt a festményrészletet választottam, mert arra irányítja a figyelmünket, ami igazán fontos karácsonykor; a kapcsolatokra, a szeretetre, az összetartozásra, az egymásra szánt időre. Emellett, a puzzle-szerű kirakás a várakozás örömét és izgalmát adta, ami Advent lényege is. Az, hogy ViTT kártyákból áll a kép, lelket adott neki, mert több száz jócselekedetről tanúskodik, és ez igazán nagyszerű. – foglalta össze a SZIGNUM karácsonyi készülődésének lényegét a kezdeményezés ötletgazdája, Brzózka Marek.

 

Raffaelo remekműve.

A makói kéttannyelvű intézmény a különleges kép mellett hagyományosan pásztorjátékkal is készült az ünnepre, amelyet az intézményen kívül időseknek, betegeknek is bemutattak Adventben, és így megtapasztalták, hogy jót tenni, önzetlenül cselekedni nem csupán az iskola falai között lehet.