Hírek

Sorompóval rekesztenék ki az autósokat a Makovecz térről


Korom András – Makó

– Mindig nehezen találok itt parkolót. A Glorius Hotelébe nem akarok beállni, mert az a szálló vendégeié. Most szerencsém volt – mondta egy, éppen a behajtani tilos lábla alatt megálló férfi. Kérdésemre azt mondta, hogy itt lakik az édesanyja, aztán kiderült, hogy nem a Makovecz téren, hanem a szomszédos Teleki utcában és nem is hozzá igyekezett, hanem egy kis délutáni fürdésre a Hagymatikumba. – Mindig itt állok meg, ha tudok – tette hozzá.

Nincs egyedül, akivel csak beszéltem, mindenki azt mondta, hogy a parkolókban álló autók fele sem idevaló, gazdáik, egyszerűen csak itt parkolnak le, míg a dolgaikat intézik.

– Érthetetlen, hogy akik a Hagymatikumba jönnek, miért itt állnak meg, közben meg a fürdő körüli parkolókban alig áll valaki – tette hozzá egy idősebb asszony, aki rávilágított arra is, hogy a legnagyobb gondjuk nem is az itt parkoló idegenekkel van, hanem a jelentős átmenő forgalommal.

– Jó lesz, ha sorompót szerelnek fel a Teleki utcai bejárat, illetve a Glióorius utáni kijárathoz, ugyanis nagy az átmenő forgalom. Aki a Szép utca felől halad a belvárosba, annak nagy része nem kerül, hanem átvág itt a téren – mondta az egyik Makovecz téri társasházban élő Takács József.

Igaza lehet, tíz perc alatt kilenc olyan személyautó hajtott be az egyirányúsított térre, mely nem állt meg sehol, hanem végül a Glorius és a Bérpalota után kihajtott a Koronához.

Az egyik kocsi a tíz közül.

Ezt az áldatlan helyzete szeretné rendezni a téren élők kezdeményezésére Weszelíné Végsheő Henriett települési képviselő, aki azt  kezdeményezte a makói önkormányzatnál, hogy sorompóval vagy más fizikai eszközzel akadályozza meg a Teleki utca felőli behajtást, hogy a térre csak az ott állandó lakcímmel rendelkező autótulajdonosok tudjanak bejutni.

Kicsit zavarosak a táblák, de az biztos, hogy ide mindkét irányból tilos behajtani. Érvényt kellene neki szerezni.

A szerda délelőtt 9-kor kezdődő képviselő-testületi ülés elé kerülő javaslatban az szerepel, hogy lakásonként egy beléptető eszközt (kártyát, karperecet, kulcsot) ingyen, további egyet térítés ellenében kapnának az itt élők. Kérik egyben, hogy a tér hat mozgáskorlátozott parkolóját helyezzék át a közeli Teleki utcára. (Ott ugyan már van jó néhány.)

Idegen autókkal tele a parkoló.

Gergely Gábor, a Glorius Hotel igazgatója szerint a város a saját turisztikai érdekei ellen cselekedne, ha sorompóval rekesztené el a tér be és kijáratát. Mint mondta: érvényt kellene szerezni a Makovecz tér Teleki utca felőli oldalán álló behajtani tilos táblának (akár rendőri jelenléttel). Ha pedig mindenáron sorompót akarnak a lakók, akkor a másodikat úgy kellene elhelyezni, hogy az ne akadályozza a hotel privát parkolójába való behajtást.