Hírek

Megszűnik a makói katolikus gimnázium – általános iskolaként folytatják


Korom András – Makó

A szegedi társintézménybe, a szintén a Boldogasszony iskolanővérek által fenntartott Karolina Gimnáziumba helyezik át a gimnáziumi oktatást a makói Szent István Egyházi Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumból 2015 szeptemberétől, azaz a jövő tanévtől.

– A jelenlegi 12. g. osztályt nem érinti a változás, s még a 11. g. is a SZIGNUM-ból ballaghat el – tudtuk meg Szűcs Péter igazgatótól. Hozzátette: a jelenlegi 9-10. g. osztályosok számára a továbbhaladást biztosítják a szegedi Karolina Gimnázium megfelelő osztályaiban, melyekbe mindenféle felvételi eljárás nélkül veszik át a gyerekeket. A szegedi bejáráshoz a bérletet és az igény  szerinti kollégiumi elhelyezést a Boldogasszony iskolanővérek biztosítják számukra.

A SZIGNUM igazgatója közölte: a 2007-ben a Boldogasszony iskolanővérek fenntartása alá kerüli intézmény vonzó oktatási profiljának és elhivatott tantestületének munkájával sikeresen tudta  megszólítani a a makói és környékbeli családokat és diákokat, de a legtöbb vidéki szülő már nem igényelte a kollégiumi elhelyezést gyermekének. Így a 2004-ben épült, 4 évvel ezelőtt még 90-nél is több kollégistának otthont adó kollégiumban már a létszám 16-ra csökkent, ezért a tanév végén azaz jövő június közepén bezárják, hogy majdan más oktatási célokra hasznosítsák.

A SZIGNUM régi épülete. Megszűnik a gimnáziumi oktatás.

A következő tanévben a SZIGNUM a megmaradt 10 gyermeket a Pulitzer kollégiumban szeretné elhelyezni, erről már tárgyalásokat folytatnak a makói tankerülettel.

 A SZIGNUM kollégiumának megszűnése 3 fő létszámleépítéssel jár majd. A gimnáziumi tanárok az általános iskolában folytathatják a munkát. A döntést befolyásolta a kormányzati szándék is a gimnáziumi férőhelyek csökkentése – a szakképzés javára.
A SZIGNUM – melynek a nevéből is kikerül a gimnázium szó –  fokozatos leépítést követően a jelenleg is magas színvonalú általános iskolai képzésre koncentrál majd.