Hírek

Zenei labirintusban bolyongtak a nagycsoportosok a Bartók nyílt napján


Bojtor Boglárka – Makó

– Ebben az épületben ez az első ilyen napunk idén, az Almásiban már tartottunk hasonlót – mondta Kincses Tímea, a Makói Általános Iskola és Apapfokú Művészeti Iskola igazgatónője. – A célunk ezzel az, hogy megkönnyítsük a szülők dolgát és bemutassuk a lehetőségeket. A mai délelőtt folyamán iskolánk összes művészeti ágával megismerkedhetnek a gyerekek. Kipróbálhatják magukat a képzőművészetben, a táncban és még a hangszerekhez is közelebb kerülhetnek – tette hozzá.

A tornateremben a művészeti intézmény egység vezetője Szikszai Zsuzsanna mutatta be röviden az iskolát, majd a Kicsinyek Kórusa énekelt az ovisokkal együtt egy, a Minimax csatornán ismert dalt, így mindenki bekapcsolódhatott a mókába. Ezt követően a balettos növendékek mutatták be tudásukat, majd a szülők és gyerekek együtt néptáncoltak.
Belépéskor minden gyerek nyakláncot kapott, némelyiken zenész manó, míg a többin képzőművész manó volt, ez alapján lett két csoportra osztva az érkező gyereksereg.

Az egyik kis csapat a hangszerek világát fedezte fel, egy zenei labirintus segítségével. Ha a kérdésekre jól válaszoltak, idősebb társaik megszólaltatták nekik az adott hangszert. Azért voltak becsapós kérdések is, például, hogy hány lába van a zongorának, vagy, hogy miből készül a hegedű vonója. Mindezek ellenére ügyesek voltak a kis felfedezők és a végén kilyukadtak a célhoz, a Bartók teremhez, ahol ifjú növendékek mutatták meg nekik tudásukat.

A másik kis csapat e közben kabala varázsmedált készített, ami jól jöhet majd az iskolapadok között egy-egy dolgozatnál. Ehhez fémlapra mintát domborítottak a szülőkkel. Később együtt tízóraiztak a leendő elsősök, majd termet cseréltek, hogy mindenki ugyanannyi élménnyel térhessen haza.

A Bartók iskola a művészetekről híres, ezért az idejáró gyerekek mindegyike valamilyen pluszt tanul a többi általános iskolához képest. Éppen ezért volt jó a mai délelőtt, azoknak akik ide tervezik íratni gyermeküket. A nagyobb mozgásigényűek a táncokat, a jó kézügyességgel rendelkezők a képzőművészetet, a többiek pedig egy egyéniségükhöz illő hangszert választhatnak majd. Több szülő azért hozta el ma csemetéjét, hogy megmutassa gyermekének milyen izgalmak várnak majd rá, nem is olyan soká. Legtöbben gyermekükkel közösen tervezik majd meghozni a döntést, az elkövetkező nyolc évre.

A következő hasonló délelőtt, már az általános iskolai képzéssel kapcsolatos és január 17-én lesz, az utolsót pedig februárra tervezik.

További képeink: