Makó

A régi karácsonyok hangulata a makói múzeumban


Oláh Nóra – Makó

Korabeli ünnepi képeslapok, csokoládé öntőformák, egykor élt családok vallási relikviái, valamint egy korabeli viselettel felöltöztetett „Mikulás” figura fogadja a látogatót a múzeum emeletén található állandó kiállításon. Az intézmény munkatársa, Börcsök Attila saját néprajzi gyűjteményéből rendezte be a karácsonyi ünnepkört idéző tárlat-részleteket.

Mikulásos csokoládé öntőformák.

Az „apátfalvi tisztaszoba” is hangulatos elemekkel egészült ki: miniatűr kápolna, betlehemi jászol, cserépben hajtatott Luca-búza; a terített asztal is az egyszerű emberek autentikus „menükínálatát” tárja elénk. Minden darab egy-egy feleleveníthető jelkép. Az alma a tudást és a teljességet, a szépséget és az egészséget jelenti – a családfő a karácsonyi almát a hagyomány szerint annyi felé vágta, ahány családtag volt, ezt közösen fogyasztották el. A rontás elhárítására is használt dió a bölcsesség szimbóluma, egyben a jövő nemzedékbe vetett hitet is jelképezi. A fokhagyma az egészséget védte, míg a méz az életet tette édesebbé. A falusi ház legjobban tisztelt bútordarabja mindig is az asztal volt, megteríteni csak ünnepeken szokták. Az alá tett szalma arra emlékeztetett, hogy Jézus jászolban született, a gabonamagvak pedig a bő termés zálogai.

A jászol Jézussal és a birkákkal.

Ha ma már mi másképpen is tervezzük-töltjük a karácsonyt, érdemes azért a múzeumi tárlat segítségével visszaidéznünk elődeink hagyományait, az ünnep jegyeinek tiszteletét…


Ízelítő  tárlatból: