Hírek

A Mikulás is eljött az adventi jótékonysági hangversenyre


Oláh Nóra – Makó

A koncert nyitó hangjait valóban a harangszó adta – azé a Szent Imre nagyharangé, amely immár kétszáz esztendeje lakik a templom tornyában, és tekintélyes 1100 kg tömegével és 126 cm alsó átmérőjével a legnagyobb a négy másik társa között. Ugyancsak ideillő hangulatot teremtett Hárs Ernő: Karácsonyi harangok című verse, amelyet Kiss András szavalt el. Pálfai Zoltán plébános atya az ünnepet idéző, köszöntő gondolatait követően meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját, majd az énekhangoké lett a főszerep.

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Kicsinyek Kórusa kezdte a hangversenyt, előadásukban felcsendült az Adventi gyertyák, A kis Jézus megszületett, a Kyrie eleison, az Ó gyönyörűséges, szent éjszaka, a Solideo Glória-kánon, az Ave, ékes királyasszony, valamint Marchesi: Ave Maria című zeneműve. Az énekkart Daróczi Szilvia vezényelte.

Az énekszó akkor is folyamatosan szólt, amikor a legkisebbek a dobogón helyet cseréltek a nagyobbakkal: a Bartók Gyermekkar következett. Gilinger Ildikó vezényletével először a Glória szálljon a mennybe fel  című kánon hangzott el, ezt követte Berkesi Sándor három karácsonyi éneke – A kis Jézus aranyalma, Mostan kinyílt egy szép rózsavirág, Csillagfényes csöndes éjjel -, Szigeti Emese (fuvola), Erdei Benedek (triangulum) és Bíró Alex (tikfa) közreműködésével. Bach: Karácsonyfa című művében szólót énekelt Kiss András, Pántya Balázs, Antolik Gábor és Vas Dávid. A nagyok két népszerű dallal fejezték be műsorukat: előbb a Jégvarázs című rajzfilm betétdalát (Legyen hó!) énekelték, majd a mindenki által ismert Jingle Bells-t.

Az ugyancsak dallal – egy XV. századi kánonnal – kísért helycsere után, a kórushangverseny harmadik részében a legérettebb (korú) énekesek léptek a közönség elé. A Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar elsőként a Bartók Gyermekkarral együtt adták elő Händel Győzelmi kórusát. Majd egy személyes hangú, intermezzo következett: az énekkar hálával emlékezett arra, hogy 26 esztendővel ezelőtt első nyilvános hangversenyét ennek a templomnak a falai között adta, és azóta is évről-évre visszatérhet ide, a mindenkori plébános atyának köszönhetően. Ez a köszönet most Pálfai Zoltánt illette, aki ráadásul épp ezen a napon ünnepelte a születésnapját. (A jókívánsághoz természetesen hozzáillő ének is járt – Vecchi: Néked zeng ez a dal… ) A továbbiakban ugyancsak az adventi várakozást és a karácsonyra való lelki ráhangolódást segítő művek csendültek fel, a Szívből köszönöm, Uram, Ave vera virginitas és a Hazafelé című spirituálé, Dányi Beáta szólójával. A kórus tagjaiból alakult kamarakórus két népszerű dallal is megörvendeztette a hallgatóságot: Graham-Lowland „You Raise Me Up” (Mit ér egy hang) című számával, majd Leonard Cohen örökzöldjével, a Hallelujával, melyben szólót énekelt Kiss András. A vegyeskar a Népek karácsonya-összeállításával zárta önálló műsorblokkját.

A fináléban a Gyermekkarral kiegészülve hangzott el Leontovich: Carol of the Bells című műve, valamin Kodály Esti dala. Majd gyertyával a kézben a Kicsinyek Kórusa is csatlakozott a Mennyből az angyal, a Pásztorok, pásztorok és a Dicsőség… kezdetű karácsonyi énekekhez, az összkart Szirbikné Baranyi Éva vezényelte. Az est folyamán az énekkari darabok nem lettek volna teljesek zongorakíséret nélkül – köszönet érte Benkő Zoltánnak! A hangverseny során beérkező adományok pedig nehéz sorsú makói családok karácsonyát hivatottak szebbé tenni.

A hangulatos koncert végeztével az ünneplés a templomudvaron folytatódott szeretetvendégséggel, és – főleg a gyerekek örömére – szamárral, lovas kocsizással és az elmaradhatatlan Mikulással…

Fotó: Majoros Márton