Makó

Felére csökkentették a mezőőri járulékot Makón


Levette a helyi képviselő-testület az eddigi adóterhek felét azon makóiak válláról, akik a város külterületén földdel vagy kiskerttel rendelkeznek.

A legutóbbi ülésen ugyanis  arról döntöttek a városatyák, hogy az eddiginek a felére csökkentik a mezőőri járulékot. Így annak mértéke az eddigi hektáronként 760 forintról 360 forintra, kiskertek esetében pedig az eddigi hektáronként 1460 forintról 730 forintra változik. Az eddigi minimum 610 forintos díj helyett is csak 305 forintot kell fizetni.

A testület azért tudta megfelezni az eddigi járulékot, mert az előző testület a városi költségvetésbe 3 mezőőr bér és járulékköltségére 8,16 millió forintot, a dologi kiadásokra 3,2 millió forintot, összesen 11,369 milliót tervezett be, de az első háromnegyed évben csak 3 millió 200 ezer forint bért és járulékot kellett kifizetni és a dologi kiadások is csak 716 ezer forintot tettek ki.

Az idén ebből az adónemből kivetett 10,7 millió forintnyi adó és az állami támogatásként folyósított 1 millió 620 ezer forint pedig bőven fedezi a költségeket.

Farkas Éva polgármester az ezzel kapcsolatos előterjesztés tárgyalásakor elmondta: vizsgálják a piaci helypénz eltörlésének, illetve a sportlétesítmények bérleti díja csökkentésének módját is. Hangsúlyozta, hogy a mezőőri szolgálat a díjcsökkentéssel nem gyengül, hiszen a két mezőőr kellett két közterület-felügyelő is járja a város külterületeit.