Hírek

Terápiás foglalkozásokat terveznek a felújított vásártéri lovardában


A Makói Lovas Egyesület még tavaly júniusban nyújtott be pályázatot a használatában lévő istálló felújítására Maros-völgyi LEADER Egyesület helyi vidékfejlesztési stratégia városi sport, közösségi és turisztikai terek fejlesztése című kiírására, mely a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program része volt. Az eredményes pályázatnak köszönhetően mintegy 24 millió forintból újították fel a vásártéri lóistállót. A makói önkormányzatának tulajdonában lévő vásártéren a Makói Lovas Egyesület működteti a lovas-sportot kiszolgáló létesítményeket.

Az eredeti épületeket az 1960-as években emelték, az acélszerkezetű lovas pálya pedig 2012-ben készült el. Míg az utóbbi jó állapotban van, addig a lóistálló tetőszerkezete az utóbbi években oly mértékben károsodott, hogy azt már nem lehetett javítani. Az épület alapozása, falszerkezete, vasbeton koszorúja szerkezetileg megfelelő állapotú, így ahhoz nem kellett hozzányúlni.

Az egyesület elkészíttette a felújításhoz szükséges terveket, melyek megvalósítására 18,9 millió forint támogatást nyertek. A projektben nem elszámolható költségek megvalósításához a város önkormányzata 9,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

A sikeres közbeszerzési eljárást követően Görbe Sámuel makói egyéni vállalkozó végezte el a kivitelezési munkálatokat: megújult a lovarda tetőszerkezete, de tűzi víz tározót és kerítést is építettek. A felújításnak hála lehetőség nyílik lovasterápia indítására, hogy a fogyatékkal élők megismerhessék a lovaglás, a ló közelségének gyógyító hatását.

Czirbus Gábor alpolgármester köszöntőjében elmondta: a város a jövőben is támogatni fogja a városi sportegyesületeket, törekedve a velük való jó együttműködésre.

Ezt követően Góg Csaba, a Makói Lovas Egyesület elnöke mutatta be a projektet, majd a hagyomnyőrző csoport műsorát követően az érdeklődők megtekintették a megújult lóistállót.