Makó

Százak előtt gyújtották meg az első makói adventi gyertyát


Bojtor Boglárka – Makó

Az ünnepséget Gilinger Katalin, pedagógus karácsonnyal kapcsolatos gondolatai indították, aki szerint a karácsony kapcsán először mindenkinek gyermekkori emlékei jutnak az eszébe, ez a láng olyan erős, hogy a jelenig hatol.
– Emlékszem, régen milyen édes várakozással teli volt az adventi időszak, majd karácsony estéjén sétáltunk, vagyis sétáltattak minket testvéreimmel itt a főtéren, amíg az angyalka feldíszíti az otthoni fánkat – mondta. – A karácsony talán mindannyiunkhoz a legközelebb álló ünnep, hiszen családunkkal töltjük ezeket a napokat. A tél egy árnyakkal teli évszak, mégis ilyenkor kapjuk meg azokat a szellemi erőket, melyek feltöltenek bennünket a következő időszakra-tette hozzá.

Ezután Rudisch Ferenc diák mondta el ünnepi gondolatait, melyben nem rég kiolvasott könyvével vont párhuzamot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ő korosztálya már nem Jézus eljövetelét várja, hanem a téli szünetet és az ajándékozást. A felnőtté válást pedig szerinte akkor jön el, mikor az ember úgy érzi; jobb adni, mint kapni.

A megható gondolatok után Bíró István görög-katolikus parókus megáldotta az adventi koszorút, majd vele együtt Gilinger Katalin, Rudisch Ferenc és Farkas Éva polgármester meggyújtotta az első gyertyát, és a karácsonyfa világítását is felkapcsolták.
A Magán Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakképző Iskola növendékei közreműködésével ismert karácsonyi dallamok csendültek fel, majd a VOX zenekar koncertjével zárult az este.

Idén a karácsonyfa mellett újdonság a felállított Betlehem is, amit a makói művészek készítettek, és ahol még elő állatokkal is találkozhatnak a gyerekek és családtagjaik.

Képeink az adventi gyertyagyújtásról: