Makó

Így készült a makói Betlehem


A „többfunkciós” faépítmény ötletgazdája, tervezője Karsai Ildikó grafikusművész, aki nemcsak a klasszikus Betlehem megjelenítését képzelte el ebben az összetett kompozícióban, hanem egy állatsimogatót, valamint egy „Angyalműhelyet” is. Az előbbi valószínűleg elsősorban a kisebb gyerekek körében arat majd nagy sikert, de talán a simogatásuknak és a lovaglásnak „kitett” szamárnak sem lesz ellenére… Az utóbbiban pedig folyamatosan kézműves tevékenység zajlik egész advent idején, így adva alkotási lehetőséget és karácsonyi ajándékötleteket az érdeklődőknek.

Az alkotók  akész Bethlehem előtt.

Az épület központi részét a Krisztus világra jöttét szimbolizáló jelenet foglalja el: a bölcső-jászol fölé hajló Máriával és Józseffel, az örömhírre messzi földről érkező és ajándékot hozó napkeleti bölcsekkel, a kézműves műhelyet „őrző” angyallal és az élő bárányokat terelgető pásztorral. Az életnagyságú alakokat Brzózka Marek szobrászművész tervezte és készítette: a mozdulatokat vasváz stabilizálja, arra dróthálóból formált test került. A maszkokat papír- és textilplasztika technikával készítette Oláh Nóra művésztanár (Magán Zeneiskola); ezeknek az előformázott részleteknek Bertus-Barcza Anikó festőművész-művésztanár (Makói Általános Iskola) színekkel és tónusokkal varázsolt sajátosan emberi arckaraktert. A kezek nem elhanyagolható elemei a figuráknak, kivitelezésük Bárdi Andrea művésztanár (Makói Általános Iskola) munkája. Ezután következett az egyik legizgalmasabb művelet, az öltöztetés: az anyagokból egyedi – de mégis az autentikus viseletet idéző – köntösök, kiegészítők elkészítése.

Bárdi Andrea munka közben.

A stilizált ruhák ugyancsak Bertus-Barcza Anikó és Bárdi Andrea kezei alatt formálódtak. A képek tanúsága szerint a figurák türelmesen és nyugodtan tűrték a műveletet, sőt még a bázisműhelynek kinevezett Bagolyvárból a főtérre való utaztatás sem viselte meg őket különösebben. Aztán következett a végső munkafázis, a „betlehemi istálló” berendezése és az alakok elhelyezése. Az Angyalműhely is stílusos „angyalos” díszítést kapott Bárdi Andrea tanárnő és diákjai jóvoltából.