Makó

Betűországban kalandoznak a gyermekkönyvtár látogatói


Bojtor Boglárka – Makó

– Minden hónapban megtartjuk a nem rég indult baba-mama foglalkozást, a Zsúrmókát. Ilyenkor körülbelül húszan vagyunk a kicsikkel és az anyukákkal együtt – mondta Joó Zsoltné gyermekkönyvtáros. – Erre az alkalomra egytől három éves korú gyermekeket várunk. Tavaly is volt hasonló programunk, melyet az idén sikeresen újraszerveztünk.

A Szent Johanna gimi című ifjúsági regény sok fiatal lány kedvence, ennek okán próbáltak egy Szent Johanna gimi klubot összehozni a gyermekkönyvtárban – sajnos eddig sikertelenül. Nehéz ugyanis megfelelő időpontot találni, pedig többet jelezték már az érdeklődésüket. Erre tizenkettő és tizenhat év körüli fiatalokat várnak, előre láthatóan péntek délutánonként. A foglalkozások nem csak beszélgetnek majd, de lesznek önismereti tesztek és kapcsolatépítési gyakorlatok is. A regény a lúzer és a menő banda összecsapásairól szól, ami manapság foglalkoztatja a fiatalokat. A foglalkozások segítenének abban is, hogy a diákok megtanulják  elfogadni önmagukat és társaikat.  

A makói gyermekkönyvtárban minden tavasszal megtartják a nagycsoportosok hetét, melyen az iskolába készülők egy történet köré fűzve ismerik meg a számukra eddig idegen helyet. Ennek folytatása az elsősök hete épp most zajlott. Ilyenkor a kisiskolások Betűországba kalandoznak el együtt, játékos feladatokkal fűszerezve ismerkednek meg csodavár negyvennégy lakójával: a betűkkel.
 Ahogy nőnek és komolyodnak a gyerekek már más-más foglalkozások keretében találkoznak a bibliotékával. Ilyenek a könyvtárhasználati órák, a különböző népszokásokról szóló foglalkozások és az írók, költők életrajzáról szóló játékos órák. A Költészet napján pedig verskaland túrán is részt vehetnek az érdeklődők.

A makói gyermekkönyvtárnak körülbelül hatszáz beiratkozott olvasója van. Sokan visszajárnak járnak ide még a középiskolából is, de főiskolai hallgatók és felnőttek is megfordulnak benne.