Hírek

Kiszűrik a fertőző betegségben szenvedő illegális bevándorlókat


Tavaly közel 17 ezer illegális határátlépőt fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei. A rossz közegészségügyi helyzetű országokból érkezők között akadhatnak fertőző betegséget hordozók. A rendőrség 24 órára veheti idegenrendészeti őrizetbe a határsértőket, ezalatt kell sort keríteni az egészségügyi vizsgálatukra.

– Felkészültünk arra, hogy speciális betegségekkel, fertőzéssel, vírussal küzdő migránsok is megjelenhetnek a határon – mondta Báró Lívia főorvos, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egészségügyi alosztályának vezetője. – Első lépésben összeállítottunk egy módszertani útmutatót a határon dolgozó rendőröknek, akik június óta gumikesztyűben, szájmaszkban végzik az elfogott határsértők átvizsgálását. Munkájukat megkönnyíti, hogy a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség bázisán november 3-án elkészült a határszakasz egészségügyi ellenőrző-áteresztő pontja, ahol minden elfogott migráns részt vesz egy alapos orvosi vizsgálaton.

Az állomáson 24 órás ügyeletben dolgozik egy rendőrorvos és egy szakképzett ápoló. Ha kiugróan sok határsértő kerül rendőrkézre – a csúcs eddig 374 volt egyetlen nap alatt –, a teljes rendőrségi egészségügyi állomány szolgálatba helyezhető.

– Biztonságos, cseppfertőzéstől is védő ruházatban végezhetjük el a vizsgálatokat, a fertőzések gyorstesztjeit – mutatta be a felszereléseket Falusi Erzsébet ügyeletes ápoló. – Ha fertőzött beteget találunk, az új elkülönítő egységben helyezhetjük el, meggátolva a fertőzés továbbterjedését. A határon elfogott fertőző beteg ellen addig nem lehet idegenrendészeti eljárást indítani, míg meg nem gyógyul. Mi csak a szűrést végezzük, a gyógyítás továbbra is kórházban történik.

HIV-pozitív, tbc-s, tífuszos, rühes, tetves betegeket regisztráltak már korábban is, az új orvosi bázis a speciális afrikai, ázsiai eredetű fertőzések kiszűrésére is alkalmas.

Fotó: Szabó László

– A honvédség segítségével létrehoztunk egy speciális fertőtlenítőkonténert – vette vissza a szót a főorvos asszony. – Az ide bekerülő migráns a bejárati részben levetkőzik, ruháját veszélyes hulladékként kezeljük, megsemmisítjük. Ezután a zuhanyzóban fertőtlenítő fürdésen vesz részt. A szakápoló mellett egy rendőr ügyel a biztonságra, pánikgomb is van a konténerben, ha bármi baj történne. Belül vandálbiztos, leszerelhetetlen minden.

A fürdés után az illegális migránsok fertőtlenített törülközőt, ruhaneműt kapnak, az ápolók szükség esetén fertőtlenítőszerrel, kenőccsel kezelik a beteget.

Két ülepítőmedence van a konténerek mellett, rendszeresen klórmésszel tisztítják a fürdetőből kifolyó vizet, csak a dupla fertőtlenítés után kerülhet be a már megtisztított szennyvíz Szeged csatornarendszerébe – írja s Zsarumagazin.