Hírek

1,5 milliárdból újul meg a csanádpalotai út


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője még a parlamenti választás kampányában ígérte meg, hogy megújulnak a Makó és Hódmezővásárhely közötti, illetve azok a Makó környéki utak is, melyek az M43-as autópálya elérhetőségét biztosítják a térségben lévő települések lakói számára.

Ennek első lépéseként modernizálják a Makótól a csanádpalotai és nagylaki utak csomópontjában lévő körforgalomtól a leendő csanádpalotai körforgalmi csomópontig vezető 17 kilométeres, meglehetősen rossz állapotban lévő közutat.

Mint azt Lázár Jánostól megtudtuk: az állami kezelésű közutakon az elérhetőség javítása című konstrukció célja a 4 és 5 számjegyű, településeket összekötő, országos mellékúthálózat minőségének a fejlesztésén keresztül a kistelepüléseken élők és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok közszolgáltatásokhoz való hozzáférésének a javítása, valamint a közlekedés okozta környezeti károk csökkentése.

A pályázó Magyar Közút Nonprofit Zrt. 1 milliárd 520 millió forintos 100 százalékos támogatási igényű DAOP pályázatot nyújtott be és nyert el a Térségi elérhetőség javítása a 4434 jelű úton címmel. A 4434. jelű út út 67+940 – 84+704 kilométerszelvényében tervezett munkálatot kezdési ideje (az időjárás függvényében) jövő március 15. A 17 kilométeres szakasz legkésőbb jövő november 30-ra készül el. (Akkorra már befejeződik az M43-as Makó és az országhatár közti szakaszának építése is.)
A felújítás után a burkolat megfelel a „C” forgalmi terhelési osztály követelményeinek. Azokon a helyeken ahol az útalap elvesztette teherbíró képességét a teljes alapot kicserélik. De rendbe teszik az út menti vízelvezető árkokat, rendes padkát alakítanak ki, s az autóbuszöblök peronjait is akadálymentesítik.

Jelenleg még kamionok hajtanak az úton.

A jelenleg megszokottakkal ellentétben tartós útburkolati jelekkel látják majd el a teljes megújuló útszakaszt, melyen kicserélik a rossz állapotban lévő jelzőtáblákat is. A felújítandó útszakaszon keresztül lehet majd Kövegy, Csanádpalota települések felől megközelíteni az M43 autópályát. (A makóiaknak a földeáki felhajtó marad továbbra is a legkényelmesebb és a legközelebbi.)

Lázár János hozzátette: a makói térségben ezzel nem áll meg az útfelújítás, most azon dolgozik, hogy hasonló munkálatok induljanak jövőre a Makó és Vásárhely között húzódó Földeáki úton, mely egy részét 2009-ben már a kor követelményeinek megfelelővé tették. Ezen az M43-as körforgalmi csomópontjától a Vásárhely felé tartó mintegy 13 kilométert kell rendbe tenni.