Makó

Pokolian jó volt a makói Ördögfű koncert


Szabó Anita – Makó

Végy négy, elhivatott muzsikust, adj a kezükbe érdekes hangszereket, elegyítsd a hangjaikat magyar népi elemekkel és máris a zene ősi hangulatát kelted életre- leginkább így foglalható össze az Ördögfű zenekar élménykoncertjének receptje. A varázslatos atmoszférát teremtő négytagú együttes előadása nem csupán felemelő zenei élményt adott, de kultúrtörténeti, hangszerbemutató foglalkozás is volt; a lelkes közönség megismerhette a sámándob, a tilinkó, a dorombok hangjait és a torokéneklés, cicélés művészetét is.

– Időben visszafelé dolgozunk fel népdalokat; a nevünk is ezt fejezi ki, illetve a hangszereink és azok használata is a régi időket idézi. Közép-ázsiai típusú improvizációkat, moldvai és magyar népzenét játszunk.- foglalta össze az Ördögfű tevékenységét Páli Tibor, a zenekar egyik tagja.

Az üde színfoltú előadás a SZIGNUM Népművészeti hetének keretein belül zajlott, melynek során az iskola diákjai a népi kultúra területeit ismerhetik meg. Az ötnapos programsorozat a diákok és pedagógusok gyűjtéseiből összeállított hímzés-tárlattal nyílt meg; következő nyilvános eseménye a csütörtöki népdaléneklési verseny lesz, ahol Daróczi Tamás operaénekes zsűrizik. A hetet Budai Ilona Magyar Örökség-díjas előadó rendhagyó órája zárja pénteken délelőtt.


Fotó: Miklai Péter Pál (SZIGNUM)