Makó

Csak egy évre nevezték ki az új makói cégvezetőket


Korom András – Makó

December 31-ig szabadságát tölti dr. Bánfi Margit jegyző, így a jegyzői feladatokat addig Bálint-Hankóczy Beatrix, a jegyzői iroda vezetője látja el – jelentette be a mai testületi ülés elején Farkas Éva polgármester.

Farkas Éva polgármester és Bálint-Hankóczy Beatrix.

A napirend előtti vitában talán a legnagyobb vihart Hadik György képviselő azon felszólalása váltotta ki, melyben  szóvá tette a makóiak véleményét, miszerint igaz-e, hogy a volt alpolgármester 4,2 milliót kap, ami több mint 90 napi szabadsága megváltását jelenti. Azt mondta, azt kérdezgetik tőle: hogyan történhetett meg, hogy nem mehetett el szabadságra a 2. számú városvezető? Kinek a felelőssége ez? És hogy fordulhatott mindez elő? A képviselő hozzátette: azért is foglalkoztatja ez a makóiakat, mert a város által a volt alpolgármesternek kifizetendő az összeg egy átlagember több évi bérét teszi ki. A képviselő hangsúlyozta: “Szócsöve vagyok azoknak, akik ezekkel foglalkoznak.”

Farkas Éva polgármester erre elmondta: Az előző munkáltató részről ez ügyben jogszabálysértés történt, még akkor sem veszett el a volt alpolgármester szabadsága, ha nem tudott szabadságra menni. Marosvári Attila munkáltatója. Buzás Péter volt, a szabadságmegváltás kifizetése az alpolgármesteri tisztség megszűnésekor vált a törvény szerint aktuálissá.

Marosvári Attila volt alpolgármester erre reagálva elmondta: pontosan vezették a szabadságolásokat. Hangsúlyozta: évente 2-3 hetet töltött szabadságon, míg az idén csupán 6 napot vett ki. 8 év alatt halmozódott fel ez a szabadságmennyiség, mely rekonstruálható a testület elé került alpolgármesteri beszámolóimból. Azokban szerepelt minden alkalommal, hogy mely napokon mivel is foglalkoztam – tette hozzá azzal, hogy a szabadságmegváltása után 75 százalékos különadót kell fizetnie.
Farkas Éva a vitát azzal zárta le, hogy a szabadságok nyilvántartásáról a következő ülésen részletes beszámolót hallhatnak majd a képviselők.

Kovács Sándor a járdaépítés hiányosságait tette szóvá.

Napirend előtt tette szóvá a járdaprogram jelenlegi állását Kovács Sándor képviselő. Kijelentette: azok utómunkálatai erős kívánnivalókat hagytak maguk után. Kérte, hogy a kivitelező nagyobb odafigyeléssel és jobb munkaszervezéssel végezze munkáját.
Czirbus Gábor alpolgármester erre reflektálva elmondta: az előző testület által elkezdett közel félmilliárd forintos beruházás nem megfelelően lett előkészítve. A kivitelező sem megfelelő időt kapott a befejezésre, ezért zerződésmódosítást kért, ezérz az előző városvezetés egy hónapos csúszást adott számukra. December 15-ig azonban rendbe hozza a járdákat  a kivitelező. Egy bizonyos összeget a város visszatart arra az esetre, ha nem végeznek határidőre, s ha így lesz a város a munkáltatok  más kivitelezővel fejezteti be a járdaépítést.

Az alpolgármester elmondta: az utómunkának számító füvesítést, aszfaltozást április 15-ig kell elvégezni, ennek érdekében is visszatart a város bizonyos összegeket. Hozzátette: sokmindenért lehet hibáztatni az előző városvezetést, de a kivitelező azért csúszott meg – s erre többször is felhívták a figyelmét – mert nem kellő erőkkel vonult fel. Hadik György szerint a járdaprogram csak a választások előtti kampány egyik eleme volt. A képviselő azonban kérte, hogy a jelenlegi városvezetés folytassa a járdaépítést – s kérte hallgatóság soraiban helyt foglaló Lázár János miniszter, a térség országgyűlési képviselője támogatását ehhez. Farkas Éva polgármester megígérte, hogy a járdaprogramot folytatni fogják.

Czibus Gábor alpolgármester leszögezte: a szennyvízdíj ügyben harcolnak a makóiakért.

Toldi János az Alföldvíz Zrt. által kiküldött szennyvízszámlákat tette szóvá. Elmondta: hogy az előző városvezetés több fórumon is azt ígérte, hogy ezt az év végéig nem kérik. Farkas Éva erre azzal reflektált, hogy a lakossági fogadóórákon értesültek a számlák kiküldéséről, s azóta is folyamatosan tárgyalnak a szolgáltatóval és az ügyben illetékes Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal. Czirbus Gábor pedig közölte: egyeztettek az Alföldvízzel, s közösen az Energetikai Hivatalhoz fordultak állásfoglalásért. Az 1-2 nap alatt megküldte válaszát, miszerint az Alföldvíz jogosan szedi a díjat. Ezt azonban a városvezetés nem fogadja el, ugyanis az ugyanebben a csatornázási programban résztvevő Kiszomboron és Földeákon nem szedik a díjat. Hozzátette: ha a vitában az Alföldvíznek lesz igaza, akkor részletfizetést ad, ha a városnak, akkor a befizetett díjakat jóváírják.
– Harcolunk, hogy ezt az összeget ne kelljen befizetni, mindent megteszünk, hogy kiálljunk a makóiak mellett – mondta az alpolgármester.

Hadik György képviselő a város környezeti állapotának alakuló tájékoztatónál szóvá tette, hogy a Kis Ernő, és Wesselényi utcán élőknek el kell szenvedniük azt a gyomorforgató, hányingert keltő bűzt, mely talán a Givaudantól eredhet. Kérte a polgármestert, tegyen lépéseket ennek a megszüntetése érdekében. Farkas Éva elmondta a cég ügyvezetőjével decemberben kezd tárgyalásokat. Zeitler Ádám képviselő közölte ezt a problémát a Jobbiknak is jelezték a kampány során. Javasolta, hogy a gyár állítson fel több a légszennyezést mérő állomást a város területén. A külterületről a városba száll a por miatt pedig azt kérte, hogy fásítsanak az elkerülőút mellett.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője hozzászólásában hangsúlyozta: nem akar beleszólni a város szuverén ügyeibe, de felhívja a figyelmet arra, hogy ha ilyen jelentős – 470 millió forintot – költ  egy 5 milliárdos költségvetéssel működő város a járdaépítésre, akkor a kivitelezővel szigorúan kell elszámolni. Hozzátette: a Givaudan annak idején azért kapott kiemelt állami támogatást, hogy helyi terményeket dolgozzon fel. Érdemes lenne ideidézni a vállalkozás vezetőjét, mit vállalt, és mi teljesült ebből – javasolta a testületnek.

Lázár János a padsorokból szólalt fel a mai testületi ülésen.


– Ha van miért tűrni, akkor nyilván szívesebben teszik az emberek. És meg kellene próbálni a céget jobban bevonni a társadalmi kötelezettségváltozásba: a sport és kulturális egyesületek támogatásába. Ha tudok segíteni, ebben szívesen állok a makói önkormányzat segítségére  – mondta. Lázár János. Aki azt is megígérte, hogy ha a város igényli, szívesen megnézi, hogyan alakítható ki a Makó körüli védőerdő. – Állami pályázatok állnak ennek a rendelkezésére, akár a földek városi felvásárlásával. Ezek szociális erdőkként is működhetnek, hiszen ezek jelenti majd a tűzifa támogatás forrását – tette hozzá.

A testület felére csökkentette mezőőri járulékot, módosította az idei városi költségvetést, megkezdte a polgármesteri hivatal átszervezését, jóváhagyta Buzás Péter volt polgármesternek törvény szerint járó 3 havi, összesen 1,56 millió forintos végkielégítését.

Egy évig Gajda Ferenc Csaba vezeti a Hagymaházat.

A testület döntése szerint idén november 30-tól jövő november 30-ig a Makó Városi Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft.-t két ügyvezető irányítja: a Hagymaházat Gajda Ferenc Csaba, az Erdei János sportcsarnokot Márton Imre. A Városgazdálkodási Nkft-t a makói Városi Televízió Nkft-t és a Makói Városfejlesztő Kft-t pedig Nagy Nándor.

Márton Imre a sportcsarnokot…

A cégvezetők havi fizetése bruttó 350 ezer forint, ám Nagy Nándor csak egy cégvezetésért veszi fel ezt a járandóságot, a másik kettőt díjazás nélkül irányítja.

Míg Nagy Nándor a többi három városi céget.