Hírek

Piacra kerülnek a makói diákok terményei és termékei


Egy, a megyében több étteremmel, delikátesz bolttal, pékséggel és cukrászdával is rendelkező cég dolgozza fel hamarosan és a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola tankertjében megtermett terményeket. Az étlap egyes ételinél feltüntetik, hogy az alapanyagai egy részét helyi diák állította elő, az étterembe kiteszi a helyi diákok készítette lekvárokat, a delikátesz boltban elkülönítve kínálja majd azokat – tudtuk meg Horváth Zoltántól a galamb igazgatójától.
A Galambnak ugyanis nincsenek élelmiszer feldolgozó gépeit, s nincs lehetőségük, hogy folyamatosan ugyanazt a minőséget szállítsák.

Az szakiskola vezetője már egyeztetett az apátfalvi iskolaigazgatóval és Szekeres Ferenc polgármesterrel arról, hogy, hogy iskolakertet hoznának ott is létre. Ebben a Galambban tanuló, de apátfalvi dísznövénykertészek, technikusok, mutatnák meg a óvodásoknak, általános iskolásoknak, hogyan kell veteményezni gondozni a növényeket, majd betakarítani a termést., de azt is miként kell vezetni  a permetezési naplót.
– Nem várunk a pályázatokra, szeptembertől indulna a tankerti, majd rá egy évre az apátfalvi program. Ha ezeket kidolgoztuk, s látjuk, hogyan működik, akkor támogatásra vagy átvételre szeretnénk benyújtani a szakminisztériumnak – tette hozzá a Galamb igazgatója.
A helyi diák terméke alá szeretnének létrehozni egy helyi szülő alvédjegyet is, azért, hogy bevonják a termelésbe a gyerekek szüleit is, hogy azok megműveljék a jelenleg parlagon heverő kiskerteket. Tervezik, hogy tavasztól a piacon is árulnák a gyerekek ezeket, mégpedig összerakható, ponyvás standjukon, így az iskolai kereskedelmi ismeretek oktatásán szerzett ismereteket a gyakorlatban is elsajátítanák.. A diákok ez utóbbival azonban nem várnak jövő tavaszik, hiszen adventi koszorúkat a jövő héten az iskolában árusítják majd, ahogy tették tavaly is.

A 2010-es jégverés által tönkretett iskolai tankertet több száz gyümölcsfa ültetésével újítják meg és a borszőlő helyett csemegeszőlőt ültetnek bele, mindezzel munkára nevelve a gyerekeket.
A galamb diákjai munkája nyomén egyébként bőséges volt eddig is a kínált lekvárokokból, hiszen a nyári gyakorlatok során főztek már céklás-narancsost sütőtökös-narancsost, de kajszibarack, meggy, cseresznye és körtelekvár. A terményeik köző tartozik pedig a sonkatök és hagyományos magyar tök, most karácsonykor 1000 tő salátát dobnak paicra, és még van, igaz kifutóban a karalábéjukból is.