Makó

Gépbemutatóval színesítették a Galamb beiskolázási hetét


A hétfőn kezdődött és péntekig tartó nyílt hét során az intézményben különféle érdekes előadásokat hallgathatnak meg a pályaválasztás előtt álló diákok, ám a legnagyobb érdeklődést a mai programok váltották ki. Nem csoda, hiszen az intézmény felvonultatta mezőgazdasági gépeit, illetve a Hagymatikum mögötti parkolóba érkeztek vendég gépek is, így az érdeklődők láthattak 90 milliós New Holland kombájnt, de 60 milliós John Deere traktort is. Sokan még a járókelők közül is meg-megálltak, sőt egész óvodás csoportok érkeztek megszemlélni a rettenetesen érdekes kisebb-nagyobb erőgépeket.

– Minden napra lehetett regisztrálni a november 24-28 közötti nyílt napjainkra, óráinkra, így robot programozásra, építészeti tervezőprogramok ismertetésére (melyre 50-en regisztráltak), lótenyésztési előadásra és egyebekre. Papp Lajos, a  nagykőrösi Pap Agro Kft. igazgatója, illetve Szörényi Gusztáv, a KITE műszaki igazgatója tartottak érdekes előadást arról (közel 100 nyolcadikos diáknak), miért érdemes mezőgazdásznak menni, és hoztak magukkal gépeket. Az őszi gépmustrán ezek is felvonultak, de a kiállított erőgépek 90 százaléka – mintegy 120 millió forint értékben az iskola birtokában van – mondta Horváth Zoltán. A Galamb igazgatója hozzátette: a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kht. munkatársa pedig az algakutatásról és az innovációról beszélt. Az intézmény nem titkolt célja, hogy számos mezőgazdasággal foglalkozó makói cégnek (például a Gumigyárnak a Váll-Kernek, a Givaudannak, a Döner Kebabnak, a Gorzsai Zrt-nek, a Kossuth Tsz-nek vagy a Mezőhegyesi Ménesbirtoknak) képezzenek a meglévő mellett új munkaerőt.

A Galamb nyílt hete egyébként csak Makón 160 nyolcadikost érdekelt.
– Nem tudunk elég mezőgazdasági technikust képezni ahhoz, hogy ne vigyék el őket. Az itt képzett diákoknak biztos és nem minimálbéres állásuk van vagy lesz. Már a 16 elsős közül 8-nak van állásajánlata – mutatott rá a trendre Horváth Zoltán.
A nyitott hét programjai iránt nem csak Makóról volt nagy az érdeklődés, hiszen zákányszéki, mezőhegyesi, békéssámsoni nyolcadikosok is ellátogatnak vagy látogatnak az iskolába.

A remek előadások mellett folyamatos volt az érdeklődés a Teleki utcai parkolóban felvonultatott traktorok és kombájn iránt. Nem csak a nyolcadikosok nézték meg azokat, és másztak fel a traktorok és a kombájn vezetőfülkéjébe, de olyan érdeklődő is akadt, aki megkérdezte az egyik modern Zetor árát, majd közölte, akkor azt most meg is veszi. (Persze az nem volt eladó.)
És a gépek – különösen az iskola kistraktora nagyon tetszett a Hold utcai óvodásoknak – főleg mert az ülésébe is ülhettek.


A Galambé az ország egyik legszebb konyhakertje

Ma jelentette be Horváth Zoltán igazgató, hogy a Galamb tankertje bejutott a Legszebb konyhakert verseny országos döntőjébe. Itt a 81 közösségi kert közül 3-at emelt ki a zsűri, mindenféle rangsorolás nélkül, köztük a Galamb konyhakertjét.

Horváth Zoltán a rangos elsimeréssel.

További képeink a mai napról: