Makó

Kesernyés füstöt árasztanak a makói kémények


Bojtor Boglárka – Makó

– Én még nem hallottam panaszkodást a fojtó füst miatt, de ez azért van, mert panelban lakom-mesélte Kovács Éva, vásárlásából hazafelé. – Nálunk távfűtés van, amivel meg vagyok elégedve. Ismerőseim Gerizdesen laknak, de ők se panaszkodtak eddig – tette hozzá.

Ennek ellenére sokan panaszkodnak, főleg azért, mert nem csak fával fűtenek a lakosok. Többen mindenféle műanyagot és gumit raknak a tűzre, így megtartva a meleget. De ez se az embereknek, se a környezetnek nem tesz jót.
– Régen is mindenki szénnel tüzelt, és azt is túléltük. A tél ezzel jár – mondta egy idős járókelő a főtéren. – Mi fával fűtünk otthon, ami sokkal jobb érzetet kelt, mint a gázkonvektorok. Remélem nem lesz hosszú telünk, így a fűtési szezon se nyúlna hosszúra.

– Már délutánonként is éreztem a füstöt a városban. Sajnos az emberek mindenféle szeméttel tüzelnek a spórolás miatt, azzal nem törődve, hogy másoknak ezzel károkat okozhatnak, főleg annak aki allergiás rá. Ráadásul az kémények sok helyen elhanyagolt állapotban vannak, lehet látni, ahogy a téglák között az oldalán jön ki a füst – mondta Bodor Lajos. – Én villamos energiával fűtök, amit nyáron termelek napelemekkel. Ez nem szennyezi a környezetet és hosszú távon gazdaságos. Javasolnám, hogy ezt jobban támogassák és iktassák be a rezsicsökkentési programba.

A füsttel sajnos még sokáig kell számolnunk, hiszen a fa és a földgáz közel azonos árban van. Előbbihez hozzá lehet dobni régi újságpapírokat, egyéb szemetet is, így sokan választják ezt a módszert.