Hírek

Sztárszakács főzött a makói menzának


Oláh Nóra – Makó

– Az átlagemberek gondolkodásában a reformkonyha valamiféle „úri hóbort”, amely bizonyára többletmunkát és többletköltséget ró a háztartásra, szemben a jól megszokott (jóllehet, az egészség szempontjából sokszor vitatható értékű) magyaros fogásokkal. Mennyire törhetők át ezek a helytelen sztereotípiák?
– Ezek valóban téves beidegződések, hiszen a reformgondolkodáshoz elsősorban ötletesség szükséges, és ha azt a szabályt is betartjuk, hogy mindig szezonális alapanyagokból állítjuk össze a menüt, még a kasszát sem terheli jobban, mint a szokásos fogások. (Ha belegondolunk, az igényeink eleve az évszakok jellegére vannak hangolódva.) Az átlag magyar körülbelül 40 féle ételt ismer, és ezekre alapozva alkot ítéletet, és veti el sokszor az ismeretlen újdonságokat. Az Eurest-tel együttműködve arra törekszünk, hogy meggyőzzük az embereket a megszokásaik átértékeléséről, hiszen a 21. században élünk, az egészség és a kommunikáció korszakában.

– Az is egy rögzült vélemény, hogy a gyerekekkel nehéz az újdonságokat elfogadtatni. Melyek az ezzel kapcsolatos tapasztalatok?
– Általában a szülők a gyermekeik egy éves koráig nagyon ügyelnek az egészséges táplálkozásra, gondosan összeállított ételeket, sok zöldségfélét adnak nekik, ezután viszont már szinte csak a saját „felnőtt” fogásaikkal kínálják őket, és bizony így az iskoláskorra beszűkül az ízlésük, válogatóssá válnak. Nekünk az a célunk, hogy olyan új elemekkel gazdagítsuk a közétkeztetés, az iskolai menzák menüsorait, amelyek friss alapanyagokból készülnek, egészségesek, változatosak, ugyanakkor ízlenek is a diákoknak, mert ez éppolyan fontos. Nem kell az ízlésükkel mindenáron szembemenni, csupán újdonságokat mutatni nekik, vonzó alternatívákkal nyitottá kell őket tenni. Ennek lényeges feltétele, hogy a szülőket motiváljuk, megadva nekik is a választás lehetőségét, hogy az „érintettekkel” együtt kiválasszák a minden szempontból legmegfelelőbb ételeket. Végül is minden szülő számára az az elsődleges szempont, hogy egyen a gyerek! Hozzáteszem, itt sem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.

– Végül egy nagyon konkrét kérdés: mi a mai menükínálat itt a menzán?
– Zöldborsó krémleves mézes cornflakes-sel, majd zöldséges rizottó grill sajttal, salátával, illetve joghurtban sült csirkecomb sütőtökpürével, zöldsalátával. Tulajdonképpen mindenki által jól ismert alapanyagok – mégis egy kicsit másképpen…

Képgaléria:

 

A konyhai képeket a szerző, az óvodaiakat Ankesné Juhász Ilona készítette.