Hírek

Levizsgáztatják a makói önkormányzati képviselőket


Képviselői jogok és kötelezettségek, önkormányzati feladatok és gazdálkodás – többek között ezek az ismeretek szerepelnek abban a képzési tematikában, amelyet az új önkormányzati törvény előírásainak megfelelően el kell sajátítaniuk az önkormányzati képviselőknek. A kormányhivatalok szervezésében mintegy 17 ezer érintett kötelező képzése kezdődik meg a héten, közülük Csongrád megyében 384 fő vesz részt.

A helyi önkormányzatairól szóló, hatályos jogszabály alapján először vesznek részt kötelező képzésen az újonnan megválasztott önkormányzati képviselők. A jogszabály kimondja, hogy az eskütételt követő három hónapon belül minden képviselőnek ennek eleget kell tennie. A kormányhivatalok által szervezett egy napos program célja, hogy a képviselők segítséget kapjanak a napi munkájukhoz. Az októberben megválasztott testületi, közgyűlési tagok a Belügyminisztérium által összeállított tematika alapján ismerkednek meg a legalapvetőbb információkkal az önkormányzatok működéséről, azok törvényi szabályozásáról. Az előadásokon többek között szó lesz a képviselői jogokról és kötelezettségekről, az önkormányzati feladatokról és gazdálkodásról a képviselő-testület és a bizottságok működéséről. Az egynapos képzéseket a képviselők teszt kitöltésével zárják, a sikeres elvégzésről pedig tanúsítványt kapnak.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal a járásszékhely városokban szervezi a képzéseit. A makói december 3-án délelőtt 9-kor kezdődik a makói városházán.

Az önkormányzati törvény értelmében a képzés a polgármesterek, valamint a nem képviselő bizottsági tagok számára nem kötelező, érdeklődésük esetén azonban a részvételi lehetőség számukra is biztosított. A nemzetiségi önkormányzati képviselők képzését várhatóan jövő év második felében tartják.