Bojtor Boglárka – Makó

– Azért kezdtük el a babaúszást, mert szerettem volna, hogy kislányom megbarátkozzon a vízzel. És nem bántuk meg, hiszen imádja. Minden héten járunk, nem rég wellnessezni voltunk, ahol Lotti nem tudta elviselni az úszógumit, nincs ahhoz szokva – mondta Koczkás Lotti Málna édesanyja, Koczkás Beáta. – A babáknak és a mamáknak is jó alkalom ez az ismerkedésre, és a négy fal közül a kimozdulásra. Elindulni elég macerás, de megéri – tette hozzá.

A babaúszás többek közt alkalmas a kicsik immunrendszerének erősítésére, a mozgáskoordináció fejlesztésére, a tüdőkapacitás növelésére és a testi fejlődés elősegítésére. Nem utolsó sorban pedig a baba és anyukája vagy apukája a közös élménnyel még közelebb kerülhet egymáshoz.

– Márk három hónapos volt amikor elkezdtük az úszást, most három és fél éves. Kezdetben csak azért tartattuk jónak, hogy megbarátkozzon a vízzel, de később sok pozitív hatására rájöttünk. Például sokkal kevesebbet volt beteg, mint társai – mesélte Keresztúri Léna, aki férjével együtt hozta kisfiát.

– Itt a Hagymatikumban a víz minőségétől nem kell tartani, megfelelő vegyszerrel van tisztítva, ami nem árt a bébiknek, és a hőmérséklete is tökéletes. Nagyon jó dolog az, hogy a foglalkozásokon csak mi vagyunk a medencében és a vendégek ilyenkor és előtte sem jöhetnek abba bele – mesélte a babák „edzője”, Magosi Krisztina. – Minden alkalommal bemelegítéssel kezdünk, ennek része az arclocsolás és a merülés is. Utána játékos feladatokat csinálunk a szülőkkel együtt, ami úszáshoz hasonló mozgással van egybekötve. A negyvenöt perc végén pedig elbúcsúzunk egymástól egy nagy merüléssel – mesélte Krisztina, aki a Testnevelési Egyetemen szerezte képesítését. A babaúszás 1986 óta létezik Magyarországon, ő az oktatását 2007-ben kezdte.

Makón egy-egy órán a kis búvárok száma négy és tíz között mozog. Az „úszást” már három hónapos kortól el lehet kezdeni. Orvosi papír nem kötelező, de ilyenkor a szülő nyilatkozik arról, hogy a kicsinek nincs semmilyen születési rendellenessége. Az első merüléseknél még szülő sokszor félti gyermekét, így olyankor a képzett oktató segít a gyermeket alámeríteni. Az órákat színes játékok teszik izgalmasabbá, melyeket sokszor a víz alól kell felhozniuk a kicsiknek, akik vízben speciális pelenkát viselnek.

Két éve még hétvégenként, most már hétköznap délelőttönként, de kéthavonta hétvégén is tartanak foglalkozásokat, amikor többen ráérnek.  

Érdekes, hogy Amerikában az önmentő képesség kifejlesztése az első, ami Magyarországon nem olyan létfontosságú. Ennek oka lehet, hogy az újvilágban már nagyon sok házban medence van, így ha a picurok belepottyannak, ki is tudnak evickélni a partra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest