Makó

Országos történelemversenyt hirdet a Fidelitas


Mansfeld Péter az 1956-os forradalmat követő megtorlások legfiatalabb áldozata. A „pesti srácok” egyike, a fiatalok hősiességének és szabadságvágyának példaképe, akit 18 évesen végzett ki a kommunista hatalom. A kommunizmus áldozatai közül Mansfeld Péter kivégzése iskolapéldája a törvénytelenségeknek, az emberi aljasságnak. Személyét a kommunista rezsim annak a propagandának az erősítésére használta fel, amely a forradalmat köztörvényes bűnözők lázadásaként állította be. A Fidelitas az ő emlékére szervezi meg a történelemversenyt, melynek témája az 1956-os forradalom és szabadságharc.

A kétfordulós vetélkedőn bármely középiskola tanulója részt vehet. A verseny célja az ’56-os események megismerésén keresztül a diákok írásbeli és szóbeli kifejezőkészségének fejlesztése.

A verseny internetes oldalán – www.mansfeldverseny.fidelitas.hu – történő regisztrációt követően az első fordulóban egy online tesztsort kell kitöltenie a versenyzőknek, illetve rövid kérdésekre kell válaszolniuk. Ezen megoldásaikat december 8-án, hétfő éjfélig várják a verseny kiírói.

Az első fordulóban a legjobb eredményt elért diákok decemberben részt vehetnek a budapesti döntőn, ahol egy rövid vetélkedőt követően előre megadott témát kell prezentálniuk maximum 5 percben. A verseny győztesei értékes tárgynyereményekkel (okostelefon, tablet és egyéb szórakoztató elektronikai eszközök), valamint könyvjutalommal gazdagodnak.

A versenykiírást és további információkat a verseny már említett internetes oldalán találhatják meg az érdeklődő középiskolás diákok és történelemtanárok.

– Makóiként fontosnak tartjuk, hogy minél több helyi iskolás mélyedjen el közös magyar történelmünk egyik legmeghatározóbb korszakában, így minden makói középiskola igazgatójának eljuttattuk Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnökének felhívását, és arra kértük őket, tájékoztassák és bátorítsák diákjaikat a jelentkezésre. Bízunk abban, hogy a makói középiskolák tanulóit foglalkoztatja országunk történelme, aktívan részt vesznek a versenyen és megmérettetik magukat, tudásukat – mondta Nagy Dániel a Fidelitas makói csoportja elnöke.