Makó

Milliárdos a belvízkár a makói térségben


– Ez az első alkalom, mely azt bizonyítja, hogy az új makói városvezetés  támogatja a gazdákat, hiszen helyet biztosított a városháza nagytermében ennek a fórumnak – hangsúlyozta köszöntőjében Farkas Éva polgármester. Hozzátette hamarosan a képviselő-testület elé kerül, hogy a makói gazdáknak, termelőknek ne kelljen helypénzt fizetniük a helyi piacon. A város céljai közé tartozik egy Agrárcentrum létesítése és a makói hagyma és hosszúgyökér program támogatása.

Farkas Éva polgármester.

Nagy-György József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara makói elnöke bevezetőjében levetítette azokat a képeket, melyeket a napokban készített a makói térséget érintő csatornáknál, illetve a belvízzel elöntött részeken. Elmondta: több helyen is azt tapasztalta, hogy a csatornamedrekben dús növényzet jellemző, illetve úgy látta, hogy egyes helyszíneken a csatornák vize magasabban áll, mint a földeken lévőké. Ezek miatt – becslése szerint – 10 ezer hektárnyi belvízzel elöntött terület van a makói térségben. Emiatt van ahol nem tudták betakarítani például a kukoricát, elvégezni az őszi szántás, vagy megkezdeni a vetést. Úgy vélte, hogy a gazdák összesen 2 milliárdos kárt szenvedtek.Kérte az ATIVIZIG-től hogy mielőtt intézkedjen, hogy a térségből a csapadékvizet elvezető Békéssámson-apátfalvi főcsatorna, valamint a Királyhegyesi Szárazér és a Szárazér-Porgányi főcsatorna medrét takarítsák ki, s ötven centivel csökkentsék a vízállásukat.

Kiss Miklós államtitkár és Nagy-György József.

Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója szintén fényképes vetítést tartott, s elmondta: a több évtizede karbantartás nélküli csatornákban elvégezték a megfelelő megelőző munkálatokat, ami sokkal többet ér, mintha egy-egy csatorna egy-egy szakaszát takarították volna ki. Az egyik felszólaló felvetésére közölte, a kért úszó nádvágókat azért nem tudják bevetni, mert a csatornák vízállása alacsony. Hangsúlyozta: a csatornák és az azokon lévő műtárgyak alkalmasak a belvizek elvezetésére, ám számos olyan helyzet van, melyet csak a gazdákkal közösen tudnak megoldani. Közölte ugyanakkor, hogy csatornák vízszintje alacsonyabb, mint a környező földeken lévő vizeké, így azokat csak a gazdák tudják levezetni onnét. Elmondta: tapasztalatuk szerint a korábban kiépült talajvíz elvezető hálózatot elhanyagolták a gazdák, a drénszivattyúkat üzemeltetni kellene.

Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója.

A fórumon résztvevő Kiss Miklós agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkár fontosnak tartotta a megfelelő vízkormányzás megvalósítását, leszögezte, hogy ezen a téren még sok az elvégzetlen munka. – Azon dolgozunk, hogy a következő 6 évben minél több uniós pénzt tudjunk felhasználni erre a célra – mondta. Hozzátette: a feladat nem egyszerű, hiszen a fölösleges vizet el kell vezetni, de ha szükség van rá, akkor öntözésre kell azt felhasználni. A következő 6 évben lehetőségük lesz a gazdáknak az öntözéshez szükséges eszközök beszerzésére.

Kispál Ferenc, a NAK megyei elnökét meglepte, hogy a Makó környéki csatornákban alacsonyabb a vízszint, mint a szomszédos földeken. Azt javasolta, hogy a gazdák legalább ötévente végezzenek talajlazító munkálatokat, ahol az ugyanis elvégezték, ott nem áll meg a víz.