Hírek

Lázár: Független és erős Magyarországot akarunk


Az interjúban a norvég pénzekkel kapcsolatban kifejti: azok nem adományok, amelyekhez semmi közünk. A norvégok az általunk biztosított kereskedelmi kedvezményekért, a norvég áruk vámmentességéért fizetik, kötelező érvénnyel. Hozzátette: az ezeket az összegeket kezelő Ökotárs és mások meghamisították a pontozást, az objektív bírálatot, és vélelmezhetően leginkább saját ismeretségi körüknek adták a pénzeket. Pitiáner módon belenyúltak a kasszába is és saját kiadásaikra költöttek a rájuk bízott összegből. Magyarul, visszaéltek a norvégok pénzével és áttételesen a magyar adófizetők bizalmával. Meglehet, a norvégok rosszul viselik, hogy az a pénz és energia, amit 2010 és 2014 között a mostani kormány megbuktatására fordítottak, feleslegesnek látszik. Hiszen idén a magyarok három választáson is a Fidesznek és szövetségeseinek szavaztak bizalmat. Az emberek azt akarják, hogy az önkormányzatokban, országosan, Európában és a teljes nemzetközi térben is mi képviseljük őket. Eközben azt tapasztalják, hogy a norvég alapokból olyan „fizetett forradalmárokat” is támogattak, akik az elmúlt hónapok, évek ellenzéki lökdösődéseinek fontos és emblematikus alakjai voltak. Volt köztük például olyan, aki maga vallotta be, hogy a támogatásként kapott pénz egy részét kormányellenes tüntetés szervezésére fordították – mondta Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy látja, az amerikai kitiltási botrány csendesedni látszik. Emlékeztetett arra, hogy egy másik ország a 925 ezer magyar állami alkalmazott közül többeket azzal vádol, hogy valamit elkövettek, de míg az Egyesült Államok semmilyen bizonyítékot nem bocsát a magyar hatóságok rendelkezésére, senkinek nincs jogalapja eljárás megindítására. Erről a kérdésről, de bármi másról is, készek vagyunk tárgyalni az Amerikai Egyesült Államokkal – mondta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy számít-e keményebb, kritikusabb fellépésre az EU részéről a magyar kormánnyal szemben mint eddig, a Juncker-bizottság munkába állásával, azt mondta: voltak és lesznek is viták. – Nem mondom ugyan, hogy a magyar ügyek minden szempontból jól mennek, de a vitás kérdéseket illetően nem lógunk ki a sorból. Az uniós pénzek felhasználása terén komoly előrelépést sikerült elérni, jól állunk, hiszen Közép-Európában a lengyelek után a másodikok vagyunk. Az ellenünk folytatott eljárások száma is átlagos számú, sőt, a legfontosabb ügyben, a költségvetési deficit ügyében nálunk régebbi tagoknál, uniós alapító országoknál is jobbak vagyunk.
Az orosz gáz- és energiafüggőséggel kapcsolatban arról beszélt, hogy bár ezzel tisztában van az Egyesült Államok és az Európai Unió is, ám semmit sem tettek ellene az elmúlt húsz év alatt. – A magyar társadalom nagyobb része elutasítja az orosz politikai berendezkedést, ugyanakkor a magyarok legalább ugyanekkora része minden nap orosz gázzal fűt. Ez a realitás, és ezt a nyugati világnak is meg kell értenie – mondta.

Az uniós források elosztásával kapcsolatban közölte:  több embernek – vállalkozásnak, társadalmi csoportnak – kell hozzáférni a pénzekhez. Éppen ezért a források hatvan százaléka a kis-és középvállalkozói szektornak jut. Ez nagyon sok pénz, nagyságrendileg négyezer milliárd forint. Ennek elsősorban a gazdaság fejlesztésére, különösen munkahelyek teremtésére kell fordítódnia. Ez minden magyar ember, de a nemzet egészének is elsőrendű érdeke, mert ez biztosítja megélhetésünket és nemzeti szuverenitásunkat is. Emellett kiemelt cél az agrárium támogatása és a társadalmi, a humán-és reálinfrastruktúra fejlesztése is. Az uniós pénzek felhasználásának megváltoztatása és az államreform, amibe most belevágunk, azt a célt szolgálja, hogy Magyarország versenyképesebb legyen. Azt akarjuk, hogy az uniós pénzből a magyarok gyarapodjanak – hangsúlyozta Lázár János, a Demokratának adott interjújában, melyben szó esett az államreformról, hogy miért vonták vissza az internetadó tervezetét.