Hírek

Farkas Zoltán a DARFÜ új ügyvezetője


A regionális operatív programokat végrehajtó fejlesztési ügynökségek 2014-től a területileg illetékes megyei önkormányzatokhoz kerültek, így Farkas Zoltán. a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökeként már megismerte az ügynökség tevékenységét. Az új ügyvezető a Békés Megyei Önkormányzat vezetésében eltöltött nyolcévnyi munkája során átfogó ismereteket és széles körű szakmai tapasztalatot szerzett a Dél-alföldi régió területfejlesztési irányelveit, a Dél-alföldi Operatív Program (DAOP) regionális és megyei megvalósítását illetően; Békés megye mellett Csongrád és Bács-Kiskun megye 2014-2020-as fejlesztési ciklust érintő területfejlesztési terveivel kapcsolatban is jelentős ismeretanyaggal rendelkezik. A fentieken felül Farkas Zoltán az elmúlt években aktívan bekapcsolódott a térség két megyéjét is érintő, 2014-2020-as Románia Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program, valamint a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program tervezésébe.

Az Ügynökség munkatársaival azért dolgozunk, hogy a DAOP végrehajtása, fejlesztési forrásainak lehívása továbbra is hasonló intenzitású és hatékonyságú legyen, mint az utóbbi években, és a DARFÜ-t a legeredményesebb közreműködő szervezetek között tartsák számon a 2007-2013-as fejlesztési időszakban – emelte ki Farkas Zoltán.

Az Ügynökségen már javában folyik a felkészülés a következő uniós költségvetési időszakra a DAOP koordinációja mellett. Ennek egyik fontos eleme a megyei tervezési feladatokon felül, hogy a fejlesztéspolitikai intézményrendszer helyi szinten is közelebb kerüljön az uniós támogatást igénylőkhöz. A szegedi központ mellett már a másik két megyeszékhelyen, Békéscsabán és Kecskeméten is működik irodája a DARFÜ-nek.

Farkas Zoltán, a DARFÜ ügyvezetője elmondta: – Eddigi tapasztalataimat felhasználva célom, hogy az Ügynökség elmúlt időszakának pozitív eredményeit, a munkatársak magas szintű szakmai felkészültségét a következő fejlesztési időszakban is kamatoztathassuk, és a 2014-2020-as uniós ciklusban a pályázati források közvetítésével kiemelt szerepet vállaljunk a Dél-alföldi régió fejlesztésében. Hangsúlyozta azt is, hogy széles körű együttműködésre törekszik a kormány fejlesztéspolitikai intézményrendszerének szereplőivel, a Dél-alföldi régió önkormányzataival, a gazdasági szféra képviselőivel, a szakmai érdekképviseletekkel és a médiával is.

A DARFÜ már 17 éve áll a Dél-alföldi régió és a pályázók szolgálatában, 2007 óta látja el a Dél-alföldi Operatív Program közreműködő szervezeti feladatait: A társaság a 2007-2013-as fejlesztési ciklus keretében ez idáig több mint 200 milliárd forint értékű pályázati forrást juttatott el a dél-alföldi projektgazdáknak. A hátralévő időszakban pedig közkiadási alapon még további mintegy 40 milliárd forint kifizetése történik meg a kedvezményezettek számára.