Hírek

Idén átadják a Nagylak-Arad autópálya első szakaszát


A napilap az Országos Útügyi és Autópálya-társaság által közzétett adatsor alapján közölte, idén a nagylaki határátkelőt Nagyszebennel összekötő dél-erdélyi pályának adják át egyes szakaszait. Megnyitják a forgalom előtt a Nagylak-Arad-sztráda első 22,2 kilométeres szakaszát, átadnak a Temesvár és Lugos között egy 6 kilométeres szakaszt, és a Szászváros-Nagyszeben közötti távon egy 22,1 kilométeres szakaszt.

A hivatalos közlés alapján jövőre elkészülhet a Nagylak-Arad-autópálya, továbbá dolgozni fognak a Bukarestet Ploieşti-tel összekötő sztrádán, előbbin 10,664 kilométeres hosszabbítás, utóbbin pedig 6,5 kilométeres előrehaladás várható.
Az autópálya-társaságnál három közbeszerzési eljárás lebonyolítása van folyamatban: tervezőt és kivitelezőt keresnek az Ártánd-Bors határátkelőt Marosvásárhellyel összekötő észak-erdélyi autópálya egyes szakaszaira.

A Krónika emlékeztetett arra, hogy Dan Sova korábbi szállításügyi miniszter áprilisban még azt ígérte, hogy 2020-ig 1800 kilométerrel bővül a romániai autópálya-hálózat, hivatali utódja, Ioan Rus viszont egy olyan infrastruktúrafejlesztési tervet bocsátott október elsején közvitára, amely szerint 2030-ig csak 656 kilométer pálya épül. A korábban tervezett autópályák egy részét gyorsforgalmi utakkal helyettesítették.

Romániát jelenleg 644 kilométer autópálya szeli át, amiből 530 kilométer a rendszerváltás óta eltelt negyedszázadban épült.

MH-MTI