Hírek

Madártávlatból szépül meg a Galamb tetőszerkezete – képgalériával


A bejárás előtt Horváth Zoltán igazgató elmondta: az épületen nagyobb felújítást az iskola ideköltözése, azaz 1954 óta nem végeztek, de az utóbbi időben a burkoló és egyéb tanulók közreműködésével modernizálták az intézmény egyes belső részeit. A mintegy 4000 négyzetméteres tetőszerkezet felújítását az tette szükségessé, hogy az – a későbbi javítások ellenére – több helyen beázott, s volt olyan tanterem, mely mennyezete emiatt le is szakadt.

Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató a helyi védettség alatt álló épület történetét felidézve elmondta: Makó valószínűleg legnagyobb alapterületű, U-alakú épülete neobarokk stílusban épült, mégpedig csendőrlaktanyának. Műemléki környezetben áll, hiszen mellette a volt – szintén neobarokk – rendőrségi épületet csupán egy évvel korábban emelték. A szomszédban található a Lonovics ház (1835), a Nyéki-Kristóffy ház (1840-es évek), illetve a Szép utca és a Teleki utca sarkán álló Návay ház.
A Galamb mai épülete 1945-54 között tűzoltó kiképzőközpont volt, ekkor költöztették ide az 1882-as alapítása után több helyen is működött szakképző iskola elődjét.

A bejárás során kiderült, hogy a tetőtérből kiszorítják az oda befészkelődött galambokat, illetve helyreállítják az egyelőre szerkezet nélkül lévő épületórát, illetve aranyozott címert is kap az épület. Az pedig már csak érdekesség, hogy a tetőtérben olyan beton hadálláspontok maradtak fenn, melyek segítségével egykoron valószínű a rohamozást gyakorolhatták a csendőrök (a lőrések ugyanis a padlás belső terébe, nem az udvarra nyílnak).

Képeink a tetőfelújításról: