Makó

Apátfalva – elsöprő volt a Fidesz győzelme


– Szerintem azért nyertünk ilyen arányban, mert az apátfalviak a Fidesz eddigi eredményeit és Lázár János tavaszi győzelmét díjazták – értékelte a választás erdeményét Szekeres Ferenc. Apátfalva új polgármestere elmondta, a 6 Fidesz jelöltből 5 került a testületbe, a hatodik pedig csupán 15 szavazattal maradt ki belőle.

– Az október 27-i alakuló ülésünkön nem csak a testület tagjai tettek esküt, de megalakult a roma és a román nemzetiségi önkormányzat is. De megalakultak a bizottságaink is, így a pénzügyi-ügyrendi és településfejlesztési, a szociális és nemzetiségi, valamint a kulturális, vallási, oktatási, ifjúsági és sportbizottság is. Már másnap ülésezett is a szociális bizottság, mégpedig az önkormányzathoz beadott segély igények elbírálása miatt. Úgy gondoltuk, hogy ez ügyekben minél előbb döntést kell hozni, s a segélyeket már azóta ki is fizettük – mondta Szekeres Ferenc. Hozzátette, a szociális tűzifa-támogatásra a megyében a legnagyobb összeget 5 millió 848 ezer 350 forintot Apátfalva kapta, ennek a szétosztásáról is mihamarabb dönteni kell, mégpedig úgy, hogy azt a valóban rászorult családok kapják meg.

– Gondolkozunk még a tél beállta előtt átmeneti szállás létesítésén, hogy ha valaki télre hajlék nélkül marad, mert összedőlt a háza – ahogy tavaly volt rá példa -, mégse maradjon fedél nélkül. Várhatóan két-három ember is jelentkezhet. Dolgozunk a közmunka hatékonnyá tételén, készülünk a téli tantermi képzés feltételeinek megteremtésén. És a héten 110 almafát ültetünk, ahogy azt a kampányban ígértük, hogy ha termőre fordulnak, akkor almát kaphassanak az óvodások az iskolások és az idősek – tette hozzá Szekeres Ferenc.

 Apátfalva polgármester, 448 726 forintos bruttó havi bérét a törvény szabja meg. Bálintné Siprikó Zsuzsanna illetménye a polgármesteri fizetés 70 százaléka (ezt a testület szabhatta meg a polgármesteri fizetés 70-90 százalék között) havi bruttó 314 ezer 110 forint.

Az új testület soron kívül adott segítséget a helyi futballklubnak, mely 170 ezer forintos tartozást görgetett maga előtt, s segít a helyi önkormányzat a focipálya rendbetételében is.