Hírek

Milliókkal léptek le a vesztes polgármesterek


A vonatkozó törvény szerint 3 havi munkabérüknek megfelelő végkielégítés jár azoknak a polgármestereknek, akik a helyhatósági választásokon nem szerezték meg ismét választóik bizalmát. A makói térségben négy településen, Makón, Apátfalván, Földeákon, Magyarcsanádon távozott a korábbi polgármester. Miután a végkielégítést a települések önkormányzatai pénzéből fizetik ki, azok összege – lévén közpénzről van szó – nyilvános adat, ezért kikértük azokat a jelenlegi települések polgármesteri hivatalaitól.

Varga Péter Apátfalva előző polgármestere 3 havi illetménye, azaz végkielégítése 1 millió 275 ezer 600 forint, s ehhez jön a ki nem vett szabadság után fizetendő 541 ezer 163 forint. A volt polgármester idén ugyanis csak 6 nap szabadságot vett ki.
Guba István Magyarcsanád polgármestere szabadságmegváltásként 1 millió 458 ezer 125 forintot kap (neki 60 nap, azaz cirka 2 évnyi szabadsága maradt kivetetlen), míg végkielégítésként 985 ezer 500 forintot kapott.

Vass Imre Földeák volt polgármesternek a törvényben meghatározott 3 havi munkabér mellé gesztusként egy negyedik havit is megszavazott a testület – ez 4-szer bruttó 445 ezer, azaz összesen 1 millió 780 ezer forintot jelen. A plusz havi bérrel ismerték el – tudtuk meg Hajnal Gábor polgármestertől – a faluért végzett, s nyáron a Földeákért díjjal is elismert községvezetői munkáját. A helyi testület arra is gondolva szavazott a plusz juttatásról, hogy számolnak azzal, hogy a volt polgármester ebből támogatja majd valamelyik helyi civil egyesületet vagy alapítványt. Vass Imre közel egyhavi bérét kapta a 25 napnyi szabadságmegváltásként. Ez utóbbi pontos összegét azonban nem a helyi önkormányzat, hanem az Államkincstár állapítja meg.

Buzás Péter előző makói polgármester végkielégítésként szintén 3 havi munkabérét, összesen 1 millió 565 ezer 400 forintot kap – tudtuk meg Czirbus Gábortól. Makó alpolgármestere hozzátette: bár végkielégítés nem jár az előző alpolgármesternek, de a jelenlegi városvezetés nagy meglepetésére kiderült, hogy Marosvári Attila 6 éve nem volt szabadságon, így részére szabadságmegváltás címen – 180 nap után – 4 millió 260 ezer forintot kell kifizetnie a városnak, ami jelentős tételt tesz ki. Czirbus Gábor közölte: érthetetlen, hogy a korábbi alpolgármester munkáltatója miért nem kötelezte Marosvárit, hogy vegye ki a szabadságát.

– Az alapszabadságok mellé az alpolgármestereknek is jár pótszabadság, egyébként évente körülbelül két hetet voltam szabadságon – magyarázta Marosvári Attila, hogyan gyűlhetett fel ennyi ki nem vett szabadsága. Makó előző alpolgármestere hozzátette, hogy hány napig volt távol, az a polgármesteri hivatal nyilvántartásából kiderül. Arra a felvetésünkre, hogy a munkáltatóknak kötelezniük kell dolgozókat, hogy az előző évről maradt szabadságukat legkésőbb márciusig vegyék ki, azt mondta, hogy a munka sűrűsége ezt nem tette lehetővé.