Makó

Korona étterem: 11,5 milliós bérleti díjjal sáros az utolsó bérlő


– Október 31-gyel lejárt az önkormányzat és a Vivin Consulting Kft. között a Korona étterem üzemeltetésére kötött szerződés. A helyi rendelet alapján a képviselő-testület ezt a szerződést újabb öt esztendővel meghosszabbította volna, ha 60 havi részletben vagy egy összegben előre rendezi a helyiség egy éves bérleti díját, azaz 1 millió 200 ezer forintot – mondta Czirbus Gábor. Hozzátette: a bérlő a 826 négyzetméteres helyiség közüzemi díjaiból felhalmozott közel 11 és fél milliós tartozása rendezésére az önkormányzat két alkalommal is kötött részletfizetési megállapodást, azzal a közös céllal, hogy a patinás nevű étterem a makóiak és a város vendégeinek megelégedésére működjön. A kintlévőségek összegéről ráadásul a bérlőket rendszeresen tájékoztatta az önkormányzat vagyongazdálkodási irodája.

– Idén áprilisban az akkor még csak több mint 9 milliós kintlévőség rendezéséről született egy megállapodás, mely szerint azt a bérlő havi félmillió forintjával törleszti. Júliusban aztán egy újabb megállapodás született, melyben már csak százezer forintos törlesztés szerepel. A volt bérlő csak részben tett eleget a részletfizetési megállapodásnak, s ez a helyzet, illetve a a kintlévőség újabb emelkedése miatt az adósság egy összegben való rendezése vált esedékessé idén szeptemberben. Erről a bérlő írásos értesítést kapott – sorolta a még az előző városvezetés alatt történt dolgokat Makó alpolgármestere.

Már a reklámpostát is hiába tűzik az ajtóba.

Farkas Éva Makó új polgármestere a helyhatósági választás után személyesen egyeztetett a kialakult helyzetről a bérlővel, hiszen továbbra is abban vagyunk érdekeltek, hogy az adósság rendezése mellett a főtéri étterem továbbra is működjék – sorolta az alpolgármester, milyen lépéseket tett az új városvezetés. Hozzátette: a bérlő azonban sem a tárgyaláson elhangzottak írásbeli emlékeztetőjét, sem a korábbi fizetési meghagyásokat nem vette át a postán, november 3-án pedig leltárral együtt minden további nélkül visszaadta a Korona éttermet az önkormányzatnak.

Az utolsó bérlő árlapja. Nem fizetett a városnak.

– Mindezek után a makói önkormányzat kénytelen bírósági úton behajtani az elmaradt bérleti díjat a bérlőtől. A Korona étterem bérleti jogát pedig a képviselő-testület – várhatóan már novemberi ülésén – megpályáztatja. Bízunk benne, hogy az üzlethelyiség elsősorban a makói vendéglátó cégek érdkelődését kelti fel, s nem sokáig marad zárva – reménykedett Czirbus Gábor alpolgármester.