Makó

Új elnök a makói szennyvíztársulásnál


A 2005 márciusában létrejött Makó és térsége szennyvíztársulás napokban tartot tisztújító ülésén Farkas Évát, Makó polgármesterét választották elnökké a társulás tagjai, alelnöke Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere lett.

A tisztújításra azért lett szükség, mert a helyhatósági választások eredményeképpen több régi tag már nem jutottak be az úk képviselő-testületekbe, illetve több helyen, így – Makó mellett – Magyarcsanádon, Apátfalván és Földeákon is változott a polgármesterek személye.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében 14 milliárd forintból valósult meg Makó és térsége – Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Magyarcsanád, Maroslele – szennyvízcsatornázása. A projektben összesen 350 km szennyvízvezeték, valamint 14 ezer 416 új háztartási bekötés épült meg. Emellett Makó korábban meglévő hálózatának egyötödét is újjáépítettek. A projekt megvalósulása jelentős minőségi változást jelent Makó és térsége szennyvízkezelésében, a szennyvízzel kapcsolatos szolgáltatásokban, hiszen már nem nem kell tartani a talajvízek további szennyeződésétől.

A beruházás 2010 novemberében kezdődött a Makói szennyvízcsatorna-hálózat rekonstrukciójával, majd 2011 folyamán indultak a csatornaépítési munkálatok, illetve a szennyvíztisztító telep bővítése. A kivitelezési munkálatok döntő része befejeződött az előírt határidőre.

A társulásban résztvevő hat településen közel 550 kilométer szennyvízcsatorna, 34 új szennyvízátemelő, valamint 14 ezernél több új házi bekötés épült, hatszorosára növelve az ellátott háztartások számát.
 A meglévő makói szennyvíztisztító telep biológiai tisztítási kapacitása közel kétszeresére – 52 ezer 500 lakóegységre – növekedett. További, a káros környezeti hatásokat csökkentő elemként új szennyvíziszap-kezelő és -elhelyező, napenergiát felhasználó rendszer épült, mely évente több mint 1000 tonna szárazanyag-tartalomban meghatározott mennyiségű, víztelenített iszap kezelésére alkalmas, amelynek végső felhasználója a mezőgazdaság. A fejlesztés eredményeképpen a telep alkalmassá vált arra, hogy csak a lehető legmagasabb hatásfokú biológiai tisztítási folyamaton keresztüljutott, minden hazai és nemzetközi határértéket teljesítő tisztított szennyvíz kerüljön vissza Marosba.