Makó

Komoly mulasztásokat örökölt a magyarcsanádi képviselő-testület


Korom András – Magyarcsanád

– A magyarcsanádiak túlnyomó többsége a változásra szavazott, látták, hogy ez eltelt négy év sok mindenre nem volt elég. A kampányból is kitűnt, hogy igazából csak nekem és képviselő-jelölt társaimnak volt megfelelő programunk, a másik két jelöltnek igazából nem is volt ilyen. A mi programunkat megfelelő kormányzati támogatással valósítjuk meg, ez, sem rajtunk, sem a kormányon nem fog múlni – értékelte a választást Farkas János, Magyarcsanád új polgármestere.

A csanádi testületbe mind négy, a Fidesz színeiben indult képviselő-jelölt bekerült, ráadásul a legtöbb szavazatot is ők kapták. A testület alakuló ülésén életre hívta a szociális, a településfejlesztési és üzemeltetési, illetve a pénzügyi-ügyrendi bizottságát.

– Az egyik nagy falat lesz, amit megvalósítunk, hogy visszahozzuk Magyarcsanádra a hivatalt, hiszen jelenleg Királyhegyessel és Köveggyel közösen működtetjük azt. Ez nem csak a mi szándékunk, de a kormány határozott elképzelése is, s mellettünk áll Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője is. Logikusan, hiszen a ezek közül a legnépesebb település a miénk, s az ügyiratszámok is itt a legmagasabbak. Azt szeretnénk, ha Magyarcsanád lenne több település központja. A választás után 60 napon belül kell jelezni a helyzet megváltoztatását, ezt hamarosan meg is tesszük – tette hozzá a polgármester.

A magyarcsanádi képviselő testület szerda délután kezdődő ülésén tárgyalta a szociális tűzifa-támogatással kapcsolatos napirendet, illetve összegeket kell átcsoportosítani az önkormányzaton belül, hogy működni tudjon a település..
Farkas János polgármester havi bruttó illetményét a törvény szabályozza, így ez 448 ezer forint.
A képviselő-testület az alakuló ülésen társadalmi megbízású alpolgármesterré választotta Tóth-Pál Lászlóné képviselőt, a helyi óvoda vezetőjét. Illetménye a polgármester bére felének 70 százaléka. Az alpolgármester asszony azonban ennek feléről is lemondott a képviselők javára. Azok egyébként nem kapnak tiszteletdíjat.

Az új faluvezetés egyik első teendője a helyi közmunkaprogram átszervezése volt. Ennek érdekében a falut 8 körzetre osztották, s ezekre állandó közmunkásokat irányítottak.

– Azzal szembesültünk, hogy hét önkormányzati ingatlan még mindig nincs rákötve a szennyvízcsatorna-hálózatra, pedig az egész nyár ott volt a munkálatok elvégzésére. A konyha zsírszűrő berendezése több mint félmillió forintba kerül majd. A jelentős plusz kiadások közé tartozik majd az előző polgármester ki nem vett szabadságmegváltása, mely majdnem bruttó 1 millió 500 ezer forintra rúg. Azért kell a pénzeket ezek miatt átcsoportosítani, hogy a 3 ezer forintos segélyeket adni tudjuk a rászorulónak – vázolta a csöppet sem könnyű helyzetet Farkas János polgármester.