Makó

Jövőre a makói térségben is nőnek a pedagógusbérek


A kormány célja a köznevelési rendszer színvonalának növelése a gyermekek, tanulók érdekében, ezért az évről évre növekvő állami többletráfordítást elsősorban a legjobban teljesítő pedagógusok bérére kívánja fordítani. A társadalom a növekvő bérekért egyre jobb teljesítményt vár el a közneveléstől.

A pedagógus előmeneteli rendszere a köznevelési törvénynek megfelelő ütemben zajlik, 2014. után 2015-ben is növekedik a pedagógusok bérére fordított állami kiadás, 2014. október 1-jétől az OFI látja el az állam tulajdonában álló Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. és az APÁCZAI Kiadó és Könyvterjesztő Kft. által ellátott feladatokat, melyekre a 2015. évi költségvetés többletforrásokat biztosít. Emellett a kötelező erkölcstan helyett választható hit- és erkölcstan oktatás 2013 szeptemberétől a köznevelés rendszerének szerves része, az erkölcstan óra alternatívája az állami fenntartású iskolákban az 1. évfolyamtól a 8. évfolyamig. Mivel a hit- és erkölcstan oktatásban és tankönyvtámogatásban részesülő tanulók létszáma előre nem prognosztizálható, ezáltal a 2015. évi költségvetési törvényjavaslat szerint ez a kormány jóváhagyásával túlléphető, ezáltal is biztosítva a feladat folyamatos ellátását.

A köznevelés támogatása az állami költségvetési kiadásokon kívül európai uniós források terhére is történik. A 2014-2020 közötti uniós pénzügyi időszakban a köznevelés szempontjából kiemelt jelentőségű köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésekre, beruházásokra külön figyelmet fordít a szaktárca – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében