Makó

A városházára költözik a makói járási hivatal


A makói képviselő-testület legutóbbi ülésén tulajdonosi hozzájárulását adta ahhoz, hogy a megyei Kormányhivatal benyújthassa “A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés  megteremtése: akadálymentesítés” című pályázatot, mely a városháza főépülete kapualjában lévő, a régi helyére költöző okmányiroda megközelíthetőségét teszi majd lehetővé – akár kerekesszékkel is. A járási hivatal létrehozása előtt ugyanitt, működött az okmányiroda, míg a járási hivatal létrejöttét követően 2012 decemberének végén a Hollósy Kornélia utcai egykori kollégiumépületbe nem költöztették.

A járási hivatal is költözni fog az okmányirodával együtt. Ahogy azt Weszely Tamás járási hivatalvezető is megerősítette hírportálunknak, várhatóan november közepén mennek át a városháza főépületébe, az érintett irodahelyiségek felújítását követően.

A város, a járás és a megye érdekeinek is az felel meg leginkább, ha Makón ismét egy épületben lesznek elérhetők az állami és önkormányzati szolgáltatások, ezért Farkas Éva polgármester, Lázár János, a térség országgyűlési képviselője és Juhász Tünde megyei kormánymegbízott arra a közös elhatározásra jutottak, hogy összeköltöztetik a két különböző feladatot végző hivatalt.

Így végre pontot lehet tenni a járási hivatalnak jelenleg otthont adó épület használatával kapcsolatos ügy végére. Mint ismeretes, a Hollósy Kornélia utcai ingatlan önkormányzati tulajdonban van, amely EU-s forrásból épült és így 15 éves elidegenítési tilalom alatt áll. Az épület szűkösnek bizonyult az állami feladatot ellátó hatóságok befogadására és sajnos a helyszűkét orvosló ingatlancserére sincs jogszabályi lehetőség.

Az új helyen az okmányiroda hamarosan kormányablakká alakul. Az erre használható uniós forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönetően két fotófülke kerül a makói városháza épületébe valamint 12 új típusú munkaállomás létesül, amelynél nem csak okmányirodai ügyeket lehet majd intézni, hanem a kormányablakokét is – összesen közel háromszáz félét. Az EU-s pályázat a közszolgáltatásokhoz történő egyenlő hozzáférést garantálja – így a csaknem 20 millió forintos beruházási keretből teljes körűen akadály mentesítik a makói kormányablakot.

 

+++


A városháza mintegy 2000 négyzetméteres főépületét még tavaly márciusban ürítette ki a régi városvezetés, hivatkozva annak 15 milliós fűtési költségeire. A költözés azonban csak a polgármesteri hivatal dolgozóit érintette (akik létszámát meg is felezték), hiszen például a NAV iroda helyben maradt, ahogy a házasságkötő termet sem vitték máshová. A régi önkormányzat ugyan pályázatot írt ki a városképi jelleggel bíró, szebb napokat is látott épületrész hasznosítására, de sikertelenül.