Makó

Virtuóz tökszobrászkodás és kamerazsonglőrködés a makói LISZI-ben


Oláh Nóra – Makó

A LISZI (Lakóközösségi Információs és Szolgáltató Iroda) örvendetes kezdeményezésként jött létre: élő és élhető közösséggé kovácsolni a „panel-lakókat”, azaz a Deák Ferenc és a Rudnay utca, valamint a Csanád vezér tér panelházaiban élőket. Ennek megvalósítására különböző kulturális, szabadidős és hitéleti rendezvényeket, közösségi szolgáltatásokat, tanácsadásokat szerveznek; meghirdetett alkalmaik természetesen bárki számára nyitottak.

A Halloween megjelenése hazánkban viszonylag új keletű, de az ünnephez tartozó kreatív szokások mindenképpen jó apropót teremtenek egy kis családi-baráti összejövetelre. A LISZI teával, süteménnyel és meghitt kandallótűzzel a háttérben igazán kellemes alapot teremtett a különféle kézi szorgoskodáshoz. Míg az apraja gesztenyebábok barkácsolásával és színezéssel múlatta az időt, a felnőttek különböző szúró-vágó szerszámokkal láttak hozzá a Halloween-tökök plasztikai műtétéhez. A műveletnek ráadásul tétje is volt: a tökfaragók közül a legügyesebb családi belépőt nyerhetett a Hagymatikum fürdőbe.

A folyamatot közben egy másik kis csapat lelkesen dokumentálta: Czibolya Kálmán vezetésével a Tehetségműhely ifjú kameraforgatói – makói általános és középiskolások, valamint a videóműhely oszlopos tagjai – vérbeli fotósokhoz méltó érzékkel mozdultak rá a „tök jó” témára.

Az idő múlásával, no meg a tea és a sütemény fogyásával az elkészült tökfejek is szépen gyarapodtak a szomszéd helyiségben, ahol lényegükhöz illő módon mécsessel kivilágítva, különböző arckifejezéssel várták a zsűri döntését. A trófeát – azaz a négy személyre szóló családi belépőt – végül is Buruzs László és családja nyerte.

A Hagymatikum belépőt nyert Buruzs család Nagy Dániellel.

A LISZI következő programjára sem kell majd sokat várni, ugyanis Nagy Dániel közösségszervező koordinátor elárulta, hogy november 14-én Biztonságban a lakótelepen címmel, a Rendőrkapitánysággal együttműködve egy oktató-tájékoztató jellegű rendezvényre kerül majd sor. A Tehetségműhellyel és Czibolya Kálmánnal közösen pedig egy fotópályázatot írnak ki december hónap folyamán.

További képeink:

Fotók: Oláh Nóra, Szabó Bálint, Engedi Norbert