Makó

Szeretteinkre emlékezünk


Bojtor Boglárka – Makó

 

Több makói temetőben már péntek este égtek a mécsesek, ezzel utat mutatva az elveszett lelkeknek.  Szombaton a halottak napján sokan messzire is ellátogatnak felkeresik távolabbi rokonaik sírját, hogy emlékezzenek rájuk. Éppen ezért a temetők előtti parkolók teli vannak, mindenki a bejárathoz legközelebbi helyen igyekszik megállni.

Koszorúk és mécsesek szinte minden bejáratnál vásárolhatók, de Makón már hetek óta kaphatók. Már kora reggel is sokan voltak kint, és frissen szedett virágot helyeztek a vázákba. A makói katolikus temetőnél, szinte utca hosszan álltak az autók. Itt a bejáratban a koszorúkon kívül édességet is lehetett kapni, melynek indoka a Halloween ünnepe lehetett.

Éjszaka, vagy az esti sötétben felemelő látványt nyújt a sírokon égő mécses. A meggyújtott gyertyák a hiedelmek szerint utat mutatnak az elhunyt lelkeknek, hogy békére leljenek.

A keresztény országokban Mindenszentek napja a mai, azon üdvözültek ünnepe, akiknek nincs külön emléknapjuk. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként, egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. Magyarországon 2000-től munkaszüneti nap. Míg november 2-a a halottak napja: keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából – általános, felekezetektől független – az elhunytakról való megemlékezés napjává.