Makó

A babakocsifutást is népszerűsíti Panyor Kriszti


Bojtor Boglárka- Makó

– A nemrégiben zajlott Nyúlcipőbolt Trails Terepfutó Versenysorozat harmadik állomásán a Bükkben második helyezett lettem S távon, mely 15,6 km-es volt. Ezt egy óra tizenhat perc alatt sikerült megtennem – mesélte Kriszti. – Korábban a Börzsönyben negyedik, a Gerecsében pedig első helyezett lettem. Az összpontozás alapján pedig kiderült, hogy első helyen állok – mondta az egykori triatlonos, aki november 16-án a Mecsekben, december 7-én pedig a Budai- hegységben versenyez majd.

A terepfutásban a legnehezebb a 500 és 3000 méteres szintkülönbségek legyőzése. Ez a nehézség az időben is meglátszik, hiszen sík terepen akár fél perccel jobb időt futhatnak a sportolók kilométerenként. Az útvonalakat a hegyekben szalagokkal, pöttyökkel jelölik ki, amit nagyon figyelni kell, könnyű eltévedni. Sokan csodálkoznak, hogy Kriszti alföldiként ilyen szép eredményeket érhet el. Ez a speciális edzéseknek köszönhető, ilyen például a lépcsőzés vagy a töltésen futkározás, de az ártéri erdő is kemény edzőterep. Gyorsító edzéseit pedig a Petőfi parkban gyakorolja.

– 2008-ban kezdtem újra az edzéseket. Jelenleg heti ötször futok amit kiegészítek erősítéssel, úszással, bicajozással. Nyáron edzőtáborban is voltam – árulta el az idősebb Panyor lány. – A kislányomat, Violát többször magammal viszem. Van egy háromkerekű futó babakocsink, ami az ártéri terepet is jól bírja. Nagyon szeretek terepen futni, gyönyörű helyeket ismertem így meg. Ilyenkor egy idő után mentálisan kikapcsolok, olyan érzésem van, mintha meditálnék – mesélte Kriszti.

A kislány nagyon szeret anyukájával edzeni, általában nézelődik, nevetgél, de előfordult már az is, hogy elszenderedett, ami egy 25 km-es távon nem is csoda. Viola biztosan szereti majd a futást is, hiszen ebben nő fel. Ennek ellenére bármilyen sportot választ, anyukája támogatja majd.
Kriszti jövőre is terepfutó versenyeken szeretne indulni, amivel azért is kacérkodik, hiszen a versenysorozat dobogósainak nem kell jövőre nevezési díjat fizetnie. Idén ősszel a Bodnár Bertalan Terepfutó Maratonon, és a Szentes-Csongrád gátfutáson is első helyezést ért el.

– Néha az utcán is megismernek, és gratulálnak, ami nagyon jól esik. Általában, mikor kislányommal futok, a babakocsit ismerik meg hamarabb. Ennek a használatát is próbálom népszerűsíteni. Szerencsére már sikerrel jártam, egyik barátnőmet is lehet ugyanígy látni – mondta büszkén a fiatal anyuka.