– A Fidesz 2/3-os többségével rendelkező makói testület ma megválasztotta a bizottságok tagjait és elnökeit. Azt gondoljuk, hogy kellett volna annyira demokratikusnak lennie ennek a kiosztásnak, amennyire demokratikus volt Szegeden, ahol Botka László polgármester a szavazati arányoknak megfelelően a pénzügyi bizottsági elnöki pozíciót odaadta az ellenzékének, illetve a kültagokat is delegálhatott az ellenzék. Ezzel szemben Makón se elnöki pozíciót nem kapott az ellenzéki csoport, se kültagokat nem delegálhatott. zt gondoljuk, hogy a választások eredményének arányában kellett volna ezeket felosztani, nem tartjuk demokratikusnak a történteket – jelentette ki a testületi ülést követő sajtótájékoztatóján Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke.

Dr. Török Miklós, a DK települési képviselője szerint a Nemzeti Együttműködés rendszere tette be a lábát Makóra. – Azt tapasztaltuk a bizottsági egyeztetések során, hogy a polgármesteri többség először konstruktívak voltak, majd – valószínűleg az időzavar miatt – olyan diktátumot tártak elénk, melyet nem tudtunk elfogadni – fogalmazott a képviselő. – Gyakorlatilag ők határozták meg, melyeik képviselő melyik bizottsága kerüljön és a kültagokat is ők határozták meg, s ebbe az ellenzéknek nem volt beleszólása.

Dr. Török Miklós hangsúlyozta: azt kérték, hogy a választási eredményeknek megfelelően legalább 4 ellenzéki delegált legyen a kültagok közt, s egy bizottsági elnököt adjunk. Ehelyett két tanácsnoki helyet ajánlottak fel. A képviselő ezt politikai alamizsnának nevezte.

+++

Czirbus Gábor alpolgármester erre reagálva elmondta: a 17 bizottsági hely közül 7-et kaptak az ellenzéki képviselők, ráadásul ők választhatták ki, mely bizottságok munkájában kívánnak részt venni. A bizottságokat pedig a makói gazdaságfejlesztési program alapján, s annak megvalósítása érdekében hozták létre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest