Korom András – Makó

Farkas Éva polgármester javaslatára, titkos szavazással Czirbus Gábor települési képviselőt, az Almási iskola eddigi tagintézmény vezetőjét választotta 11 igen és 1 érvénytelen szavazattal a város új alpolgármesterévé. Farkas Éva elmondta, hogy jövő januárban nevezi meg második alpolgármesterét, aki a városi fejlesztésekkel, a helyi vállalkozókkal való kapcsolattartást feladatait látja majd el.
A testület döntése szerint a korábbi 3 héttagú helyett ezentúl 5 öttagú bizottsággal dolgozik majd.

Farkas Éva polgármester elmondta: a második alpolgármester személyét januárban terjeszti a testület elé.

Az ügyrendi-pénzügyi bizottság elnöke: dr. Hadik György (Fidesz-KDNP), tagjai: Toldi János (Fidesz-KDNP), Marosvári Attila (PSZM), kültagok: Kotormán Antalné és Kerekes Éva.

A Makovecz Imre bizottság (mely a fejlesztésekkel és a város működtetésével foglalkozik) elnöke: Kovács Sándor (Fidesz-KDNP), tagjai: Kádár József (Fidesz-KDNP), Gáspár Sándor (MSZP), kültagjai: Tóth István és Mészáros Sándorné.

Az Egyenlő Esély Bizottság (mely az egészségügyi, szociális és lakásügyi kérdésekben illetékes) elnöke: dr. Sánta Sándor (Fidesz-KDNP), tagjai: Weszelyné Végsheő Henriett Mária (Fidesz-KDNP) , dr. Török Miklós (DK), kültagok: dr. Nagy Jenő, Gönczy Gábor.
Az emberi erőforrások eizottság (mely az ifjúsággal, sporttal és közneveléssel foglalkozik) elnöke:  Toldi János (Fidesz-KDNP), tagjai: Weszelyné Végsheő Henriett Mária (Fidesz-KDNP), Zeitler Ádám (Jobbik), kültagok: Gilingerné Ráday Krisztina, Tóthné Döme Mária.

Az agrárgazdasági bizottság elnöke: Kádár József (Fidesz-KDNP), tagjai: Kovács Sándor (Fidesz-KDNP), dr. Török Miklós (DK), kültagjai: Kiss Géza és Szűcs Zoltán.

A bizottság összetételével kapcsolatban még a szavazás előtt tette szóvá Marosvári Attila, hogy háromszor is tartottak egyeztetés az ellenzék ez ügyben a polgármester asszonnyal, ám végül úgy álltak össze a bizottsági névsorok, hogy egy elnöki posztot sem kapott ellenzéki képviselő, szemben az előző ciklussal. Hozzátette: a bizottságok külső tagjai is a polgármesteri többség holdudvarából kerültek ki. Úgy vélte, hogy a városvezetésnek jobban oda kellene figyelnie a kisebbségi véleményre is.

Dr. Hadik György erre azzal reagált, hogy a két tanácsnok azonban csak az ellenzékből kerül ki, szerinte így áll fenn az egyensúly a testületben. Zeitler Ádám egyetértett Marosvári Attilával, s közölte, olyan embereket tudtak volna külső tagként delegálni a bizottságokba, melyek azokban szakértelmükkel helyt álltak volna.

Farkas Éva polgármester erre közölte: 17 bizottsági hely közül 7-et ajánlottak fel az ellenzéki képviselőknek. Szerinte ez igenis elfogadható arányt jelent.

A testület megválasztotta két tanácsnokát is, így Marosvári Attila tanácsnoki feladata lett a civil kapcsolatok ápolása, közbiztonsági tanácsnoki megbízást kapott Gáspár Sándor.

A bizottságok külső tagjai is letették az esküt.

A képviselő-testület megszavazta a polgármester törvényben megszabott járandóságát, Farkas Éva illetménye így havi  bruttó 523 ezer 514 forint, illetve annak 15 százalékát kapja költségtérítésként, ami összesen bruttó 78 ezer 524 forintot jelent (dr. Buzás Péter polgármesteri fizetése 521 ezer 800 forint volt, s 156 ezer 530 forintos költségtérítést vehetett fel), Czirbus Gábor főállású alpolgármesteri illetménye havi bruttó 471 ezer 200 forint, s neki havi bruttó 70 ezer 680 forint költségtérítés jár. (Marosvári Attila alpolgármesterként az előző ciklusban havi bruttó 495 ezer 600 forint fizetést és 99 ezer 120 forint költségtérítést kapott.)

A testület ezt követően tagokat delegált a három térségi társulásba. A szennyvíz csatornázásiban a város érdekeit Kovács Sándor, Marosvári Attila, Toldi János, valamint a polgármester és az alpolgármester képviseli, az ivóvízminőség javító program társulásában, illetve a kistérségi társulásban a polgármester (akadályoztatása esetén az alpolgármester) képviseli.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest