Makó

Kitiltják az állami kórházakból a magánrendeléseket


Zombor Gábor kiemelte, a kormány döntése értelmében teljesen el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben, és a jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) magánellátást nem fog finanszírozni.

A magánszolgáltatók által nyújtott ellátásnak továbbra is helye van az egészségügyi rendszerben, aki ilyet szeretne igénybe venni, az megteheti a jövőben is. Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztériumban készül egy olyan beruházásösztönző csomag, amely a magánvállalkozásoknak nyújt kedvezményeket. Az alapelv azonban változatlan – hangsúlyozta -, tehát az állam által, a társadalombiztosítás rendszerében nyújtott egészségügyi szolgáltatás az arra jogosultaknak továbbra is ingyenes lesz.
Megfelelő szervezéssel és betegirányítással a meglévő állami kézben lévő egészségügy stabilan működtethető és 2015. második felétől elindulhat az egészségügyi életpályamodellt, ehhez az kell, hogy megtörténjen a kórházak konszolidációja, az ehhez szükséges forrásokról is megállapodás született a kormányülésen. Az államtitkár megerősítette, az egészségügy tervezett átalakítása népegészségügyi szemléletű lesz, az alapellátást megerősítik, fontos feladat azon megelőzési programok kiterjesztése és finanszírozása, amelyek a teljes lakosságra vetítve népbetegségnek számítanak.

A háziorvosi ellátás átalakításával kapcsolatban megemlítette, különböző finanszírozási technikákkal kívánják érdekeltté tenni a háziorvosokat, a házi gyermekorvosokat, hogy ösztönözzék őket a népegészségügyi feladatok ellátására. Fontos, hogy a jövőben a háziorvosoknak járó úgynevezett kártyapénz csak az orvosi feladatok ellátásra legyen fordítható, továbbá lehetőség lesz arra is, hogy a más szakvizsgával is rendelkező háziorvosok a választott szakterületükön is dolgozhassanak, amihez többlet anyagi ellenszolgáltatást biztosítanak majd.

A népegészségügyi tevékenység megerősítését szolgálja az az intézkedés is, hogy a kórházakban úgynevezett szűrőpontokat alakítanak ki, hogy a lakosság minél szélesebb köre részt tudjon venni a különböző preventív vizsgálatokon.

MTI