Makó

Fejős Éva olyat szeretne írni, amit szívesen olvasna is


Oláh Nóra – Makó

Tizenhét eddig kiadott és két kiadásra váró regénnyel a háta mögött bizony nem nehéz valakiről elképzelni, hogy valóban az írás az élete. Fejős Éva gyermekkora óta folyamatos stílusgyakorlatokkal, családi íróversenyekkel tartotta edzésben ambícióit (és családtagjait), korán rádöbbent arra is, hogy könnyedén leírt mondatainak milyen erőteljes hatása lehet a környezetére. Első befejezett regényét 18 éves korában írta, majd szakmai tanácsra készítette el a következőt, egy krimit, amelynek színvonalát már egy pályázaton is elismerték. A siker új lendületet adott neki, miközben arra is ráébredt, hogy a határidők kifejezetten motiválják. Igazi „öröm-író” – önmaga a tevékenység lelkesíti, és nem a mindenáron való megjelentetésre fókuszál.

A magazinos újságírói tevékenység (Képes Európa, Nők Lapja) mellett a regényírás folyamatosan jelen volt az életében, az utóbbi időben pedig már elsősorban ezzel foglalkozik. 2013-ban saját kiadót hozott létre, Erawan Könyvkiadó néven, ahol a saját regényei mellett általa választott külföldi műveket is megjelentet magyarul a Fejős Éva könyvtára-sorozatban. Kezdő íróknak tanácsokat is ad saját weboldalán.

Mint mondta, világéletében két fő vágy éltette: az írás és az utazás. Amíg ez utóbbi nem valósulhatott meg a valóságban is, addig a fantáziája segített neki – no meg hőseinek – elrepülni valamely aktuális regényhelyszínre. Kérőbb persze a beteljesült úticélok még inkább ráerősítettek az atmoszférateremtés hitelességére. Ami azért is fontos, mert az izgalmas történetek legtöbbjének valamilyen távoli, sokszor egzotikus vidék adja a hátteret – erről már a regénycímek is eléggé beszédesen vallanak (Bangkok, tranzit, Nápolyi vakáció, Karibi nyár, Karácsony New Yorkban, Helló, London, Cuba Libre, Hotel Bali). Persze az író és a szereplők nemcsak földrajzi, hanem lelki értelemben is hosszú, sokszor küzdelmes utakat tesznek meg; a könnyed hangvétel mögött komoly gondolatok és súlyos fájdalmak is felszínre kerülnek.

Olvasmányélményei, más szerzők művei is inspirálják, a beszélgetés során két kedvenc írót (Matthew Norman, Nick Hornby) is megemlített. Az olvasott történeteknek, később magának az olvasásnak a szeretetét a szüleitől, illetve iskolai tanáraitól hozta magával. Hihetetlen beleéléssel tud maga is mesélni – az est folyamán olyan élményszerűen vonta bele hallgatóságát egy-egy sztoriba, hogy akarva-akaratlanul mindenki a történet közepében találta magát. Szinte valóságos hús-vér ismerősként idézte fel folyton visszatérő regényhőseit, akik önálló akarattal képesek vezetni az események folyamatát.

Fejős Évának elég világos és egyértelmű alkotói hitvallása van: olyat szeretne írni, amit olvasóként is szívesen venne a kezébe. Egyébként nincsenek extra műhelytitkai, bárhol, bármikor tud dolgozni, csupán a regényei utolsó 50-80 oldalánál szükséges számára az egyedüllét a teljes figyelemösszpontosításhoz. Új regénye, a November lánya, már az utómunkálatok fázisánál tart, várhatóan novemberben jelenik meg.