Hírek

Fabatkáért adták az apátfalvi bélesfesztivál édességeit – képgalériával


Korom András – Apátfalva

Ahogy haladt előre a színpadi műsor, annál jobban toporgott a II. Apátfalvi Bélesfesztivál közönsége. Pedig a faluház színpadán Kissné Urgyán Mária érdekes beszélgetést folytatott Tóth Józseffel, aki 1981 és 2013 között több mint kétszáz lakodalom, eljegyzés és ballagás ünnepi menüjét készítette el a házigazdák, illetve kollégái segítségével. A segítők száma a vendégek számához igazodott, 250-ig 3-an, 300 fölött már 4-en, de olyan is előfordult – Langó Matyi és Antal Pista lakodalmain – hogy 400-nál is többen ültek asztalhoz. Ilyenkor az ételkészítésnél már 6-7 embernek is a főnöke volt – árulta el Tóth József.

Tóth József a lakodalmi ételkészítésről mesélt.

A színpad előtt látható lakodalmi pár viselete segítségével a helyi hagyományőrzők egyike, Makainé Molnár Katalin mesélte el, hogy az 1960-es évekig egészen pontosan milyen anyagból készült a menyasszony és a vőlegény ruházata, illetve, hogy miért volt kötelező kellék a mirtuszkoszorú.

Makainé Molnár Katalin a lakodalmi öltözetekről árult el érdekes dolgokat.

A zsúfolásig megtelt teremben valósággal elforrósodott a hangulat, amikor Kissné Urgyán Mária mikrofonnal a kezében és a Makói Városi Televízió operatőrével a nyomában sorra felkereste a süteményekkel készülő lányokat, asszonyokat és az egy szem férfit, hogy cukrászcsodáik készítéséről faggassa őket. Az óriáskivetítőn egyre másra jelentek meg a sütik, oly változatos formákban és színekben, hogy még a cukorbetegek is félredobták aggályaikat, s “egyszer élünk” felkiáltással szedték elő a zsebükből az itt fizetőeszköznek számító fabatkákat. Volt köztük csíkos piskóta, béles, magyaros szelet, cseh túrós, zserbó házi lekvárral, de fügelekváros kosárka is. Ez utóbbi az egyetlen férfi, Kónya István jóvoltából.

Kónya István a fügelekváros kosárkájával.

A bemutató végeztével a közönség felugrott, s rövid idő alatt letarolta a meglehetősen nagy süteménykészleteket. Aki készült, az nem csak helybeli fogyasztásra vásárolt, hanem műanyag edényeket hozott magával. Akadt, aki hét jó nagyot rakott dugig, s zsákmányát boldogan cipelte vissza a helyére.

– Délelőtt 9-kor kezdtem hozzá, hogy elkészítsem a dióhabos süteményt, s délután 2-re lettem vele kész – mondta Czilgeldrom-Korom Judit (17), aki szerint a legnehezebb a hab elkészítése volt. Azt ugyanis a hagyományos módon kellett keverni.

Judit a maga készítette édességgel.

A nagy eseményre zserbóval és diós cseh túróssal készült Restás Györgyi, illetve már felnőtt unokája Restás Mariann. Fáradozásuk nem veszett kárba, őket is lerohanták az édesszájú apátfalviak.

Restás Mariann és Restás Györgyi. A nagyi és unokája is szereti az édességeket.

– Egyszerre hoztam el a régit és az újat – újságolta Simon Mihályné, majd meglepett arcunkat látva elárulta: az egyik béles a nagyi receptje szerint zsírral készült, míg a másikba zsír helyett már margarin került. A tepsit pedig a dédnagymamája hímzésével takarta le.

Simon Mihályné a dédi terítőjével fedte le a tepsit.

A sütemények hamarosan eltelítették a gyomrokat, így folytatódhatott a színpadi műsor, melyben először a Szentesről érkezett Zöldi Lászlóné szólaltatta meg tekerőlantját, majd a decsi Csillagrózsa Hagyományőrző Néptáncegyüttes mutatta be lakodalmas műsorát.

További képeink: