A szülők és a családok a rendőrség kiemelt partnerei a kábítószer-bűnözés elleni harcban. A rendőrség országosan, így Csongrád megyében is új drogprevenciós programot indított a fiatalkorúak kábítószer-fogyasztásának visszaszorítása érdekében, amelyben kiemelten számít a szülők együttműködésére. A program célja, hogy a fiatalok családtagjai közvetlen tájékoztatást kapjanak a kábítószer-fogyasztás kockázatairól, büntetőjogi következményeiről.

Az utóbbi években a témában készített vizsgálatok, felmérések adatai azt mutatják, hogy egyre több fiatal használ illegális szert. Az emelkedés különösen a 9. és 11. évfolyamos fiúk körében kiemelkedő. Az adatfelvételek szerint minden ötvenedik középiskolás fiú naponta él valamilyen kábítószerrel.

Csongrád megye valamennyi rendőrkapitányságán kijelölték a program helyi közvetítőit, akiket a témát illetően neves szakemberek készítettek föl a feladat minél szélesebb körű, magasabb színvonalú ellátása érdekében. Külön képzés keretében a legfontosabb tendenciákról, drogprevenciós ismeretekről, a legújabb veszélyforrásokról kaptak naprakész információkat. A képzés tematikájának része volt, hogy a megyei rendőr-főkapitányság prevenciós oktató csomaggal látta el a felkészítetteket. A háttéranyag fontos részét képezte egy filmgyűjtemény, drogprevenciós szórólapok, szakcikkek válogatása, jogi háttéranyag, valamint a képzésen elhangzott előadások összefoglalója.

Az országos programban feladatot ellátó kollégák, a széles körű tájékoztatás érdekében elektronikus üzenetben, előadásokon, fórumokon, havonta egy alkalommal fogadóórán, illetve kéthetente telefonos ügyelet útján segítik tanácsokkal, információkkal az őket felkereső szülőket, fiatalokat, pedagógusokat. A makói rendőrkapitányságon dr. Tóth Mária rendőr hadnagy ad drogprevenciós tanácsokat.

A szakember minden hónap második keddjén délután 4 és 5 óra között tart fogadóórát, a városi rendőrkapitányság Csanád vezér tér 13. szám alatti épülete földszinti oktatótermében. Telefonos ügyeletet tart minden hónap második és negyedik keddjén délután 3 és 4 óra között, a (62)-511-260-as telefonszámon, de kérdések bármikor feltehetők neki a tanacsado.mako@csongrad.police.hu email címen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest