Hírek

Sarkvidéki hideg rontja el a hetet


Szerdára virradó éjjel az országba érkező sarkvidéki levegővel nagyon erős hidegbetörés következik be, aminek hatására rövid idő alatt több, mint 10 fokot zuhan a hőmérséklet, a hét második felében az első hópelyhek is megjelenhetnek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az OMSZ hozzátette, hogy a szerda hajnalra előrejelzett nagyon erős hidegfront csapadékzónája a Kárpát-medencében kiadós esőket is hoz. Az alábbi ábrán a szerda hajnali 6 órára előrejelzett időjárási helyzet látható.


 

A zöld pacni a sarkvidéki levegő. Forrás: met.hu

Szerdára virradó éjszaka északnyugat felől beborul az ég, és országos csapadékra van kilátás, eső, záporeső várható, elszórtan zivatar is kialakulhat – olvasható az OMSZ előrejelzésében. A délelőtti óráktól északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, délkeleten várhatóan csak késő délután zajlik le mindez.

A csapadékzóna napközben fokozatosan délkelet, kelet felé mozdul, délután eső, zápor inkább már csak a Tiszántúlon valószínű. Az északnyugati szél megerősödik, többfelé viharossá fokozódik, a legerősebb szél a Dunántúlon várható. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 9, 14 fok között alakul.