Hírek

Fordulat a milliárdos nagylaki kecskerákügyben: szabadlábon a két gyanúsított


A Szegedi Járási Ügyészség azért kezdeményezte S. I. és S. D. gyanúsítottak előzetes letartóztatását, mert az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy múlt hét pénteken 15 óra körüli időben úgy jelentkeztek belépésre a nagylaki határátkelőhelyen a bolgár honosságú Mercedes Sprinter típusú bolgár honosságú járművel, hogy annak rakterében, ládákban tárolva 24 ezer704 darab, egyenként 50 ezer forint értékű Magyarországon védett kecskerákot szállítottak. A védett fajok Magyarországon történő átszállításához, behozatalához hatósági engedély szükséges, amelyekkel a gyanúsítottak nem rendelkeztek. A lefoglalt kecskerákok természetvédelmi értéke 1 milliárd 235 millió 200 ezer forint.

A Szegedi Járásbíróság azt állapította meg, hogy S. I. gyanúsított a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében rendelkezett a kecskerákok Magyarország területén történő átszállításához szükséges okmányokkal, azokat jogszerűen szállítva jelentkezett határátlépésre, így álláspontja szerint hiányzik az előzetes letartóztatás elrendeléséhez szükséges alapos gyanú megléte. Minderre tekintettel a bíróság S. I. gyanúsított vonatkozásában az előzetes letartóztatás elrendelésére irányuló indítványt elutasította, és a gyanúsítottat szabadlábra helyezte. A bíróság döntése ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős.

Az ügyészség S. D. gyanúsított vonatkozásában az előzetes letartóztatás elrendelése iránti indítványt visszavonta, így a bíróság S. D. gyanúsítottat is szabadon bocsátotta.