Roskatag kis parasztház Szegváron, a Sárállás utcában, nem ér többet kétmillió forintnál. Október 8-án reggel hatkor sötét ruhás alakok ugrálnak át a kerítésen, állnak fegyverrel a kézben az ablakok előtt, a hátsó épületnél. Pár pillanat múlva lámpák villannak, a környék csendjét erőteljes hang töri ketté: „Itt a rendőrség! Az ingatlant körülvettük! V. János felemelt kézzel, hátrafelé lépkedve jöjjön ki!” Öt másodperces csend után nyílik az ajtó, és egy 185 centi magas, kb. 140 kilós férfi lépked ki óvatosan. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztályának munkatársai megbilincselik, majd jelentik a nyomozóknak, elfogták a gyanúsítottat, jöhet a házkutatás, előállítás, majd a kihallgatás.

V. János (38) ellen háromrendbeli – részben testi épség elleni, illetve más, hasonlóan súlyos fenyegetéssel elkövetett – zsarolás, illetve kísérletének bűntette, kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége és egyrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt indított eljárást a Szentesi Rendőrkapitányság. A robusztus testalkatú, büntetett előéletű rokkantnyugdíjas nem szívelte a rendőröket. A tucatnyi, bevetési ruhában ébresztőt elrendelő, speciálisan kiképzett zsarut meglátva azonban pisszenni sem mert, tudta, ennek a játéknak annyi, vesztett.

Bizonyítékok keresése.

– A férfi Szentesről költözött Szegvárra, több címen lakott az elmúlt két évben, feltételezéseink szerint legkevesebb tízmillió forintot forgatott meg ingatlanokban – magyarázta Tyityán László alezredes, a Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. – Persze csak papíron, pénzt az eladók sosem láttak. A férfi egy fillért sem adott át nekik, fenyegetéssel, zsarolással bírta rá őket házaik eladására, amit aztán ügyvéd előtt okiratba foglaltatott. Eddig két sértett tett feljelentést ingatlanja elvesztése miatt. Remélhetőleg arra a hírre, hogy a magát maffiózónak nevező férfi rács mögé kerül, több, eddig félelemben élő kárvallott is bejön majd a rendőrségre.

V. János 2013 decemberében vetett szemet egy 29 éves szegvári férfi parasztházára. Megtudta, a nehéz sorsú tulajdonos félmilliós közüzemi tartozást halmozott fel, árulja az ingatlant. Megkereste, és a ház értékének ötödét ajánlotta árként. A férfi nemet mondott. Másnap V. János megüzente neki, ha nem íratja nevére a portát, a maffia a családjával együtt megöli. A sértett megijedt, azonnal a vevőjelölthöz futott, aki vigyorogva fogadta: „Na, ugye, hogy lesz alku!” Csakhogy ekkor már egy fillért sem ajánlott, a házát eladni akaró férfi meg anynyira félt, hogy ügyvéd előtt aláírta, átvett egymillió forintot.

– Nem tett feljelentést, mert a vevő idén január 21-én megkereste, hogy jót akar neki, ezért menjenek vissza az ügyvédhez, ahol a nevére íratnak egy céget, ügyvezető igazgató lesz milliós fizetéssel – folytatta az osztályvezető. – V. János mutatott neki egy iratot, igazolva, hogy az előző vezér nyolcmillió forintot keresett. A sértett besétált a csapdába. Nemhogy fizetést nem kapott, az adóhatóság kereste, a cég köztartozást halmozott fel, amiért ő felelt, bankszámláját is zárolták. Később „jótevője ” azt mondta, ez csak félreértés, hoznak neki számlákat, amelyeket csak alá kell írnia, és dől a pénz. Egyértelműen egy számlagyárról volt szó, ez ügyben a NAV folytat eljárást.

Augusztus 12-én egy 27 éves szegvári férfi háza került V. János nevére, igaz, csak előszerződéssel, az ingatlan elidegenítési tilalom alatt állt. A házat életkezdési támogatásából vásárolta az állami gondozásban felnevelkedett sértett. Augusztus 8-án egy kerékpár eladása során a sértett beszélt egyik ismerősével, amit véletlenül meghallott a maffiózó. Megkereste a férfit azzal, hogy ez a maffia ügye, megsértette őket. A bánatpénz 25 ezer forint és egy telefon elvételével indult, 30 perc múlva V. János már 1,2 millió forintot követelt, és megöléssel, ismerősei kiirtásával fenyegette meg a férfit. Ügyvéd előtt egy olyan, valótlan tartalmú adásvételi előszerződést készíttetett, melyben az állt, V. János úgy vásárolja meg a sértett ingatlanját, hogy a korábban fennálló tartozás és az ingatlan értéke közötti különbözetet készpénzben már megfizette.

Az ingatlanügyek nyomozása közben kiderült, a későbbi gyanúsított 2014. február 6-án egy szegvári házaspárt is megzsarolt. A 43 éves férfitól és négy évvel idősebb feleségétől fiuk állítólagos – a sértettek szerint soha nem létező – 400 ezer forintos tartozását követelte. V. János két, eddig ismeretlen cimboráját küldte hozzájuk, akik átadták a „főnök” üzenetét, ha nincs pénz, bántalmazni fogják a családot. A házaspár nem fizetett, annak ellenére sem, hogy az egyszemélyes maffia megbízottja többször zaklatta őket telefonon.

V. Jánosnak több hívásra vélhetően évekig nem lesz módja. A Szegedi Járásbíróság a szentesi zsaruk hónapok óta gyűjtött bizonyítékai alapján október 9-én elrendelte V. János előzetes letartóztatását.         

Zsarumagazin/D. O.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest