Makó

Sikeres az első szűrőnap az új makói prevenciós rendelőben


Bojtor Boglárka – Makó

Az új rendelő modern, és nagyon szép, ráadásul a nővérek is mosolygósak és kedvesek.
– Két hete, mikor mentem gyógyszert íratni, akkor hallottam a rendelőről, és amint lehetett bejelentkeztem – mondta Nagy-György Gyula Ferencné. – Fontosnak tartom a szűréseket a betegségek megelőzése miatt. Éppen ezért rendszeresen járok mellrákszűrésre, pszichiátriára és reumatológiára is – mesélte a hölgy, majd hírportálunkkal megosztotta, milyen szűréseket végeztek rajta, és szerencsére minden eredménye megfelelő lett.

Műmellen tanulhatják meg a hölgyek az önvizsgálat módszereit.

A rendelésen minden egy kérdőív kitöltésével kezdődik, melyben személyes adatokat kérdeznek, majd az egészségi állapottal és a családban előforduló betegségekkel kapcsolatban kell válaszolniuk a pácienseknek. Ezt követik a protokoll mérések, ami a vérnyomást, testsúlyt, testmagasságot, haskörfogatot és a testzsír százalékot jelenti. Utóbbi a szervek elzsírosodását mutatja meg, melynek következtében több betegség, mint például a cukorbetegség is kialakulhat. A változókorban lévő hölgyek csontsűrűségét is megmérik, majd koleszterinszintet, a negyvenöt év feletti férfiakon pedig, ha a családban halmozottan előfordul daganatos megbetegedés, PSA, azaz prosztatarák szűrést végeznek.

– Ez az első napunk, még most alakulnak ki a tapasztalataink, de szerencsére vegyes korosztály jelent meg ma a rendelőben, a huszonévesektől az idősebb korosztályig – mesélte Popovics Erika, prevenciós nővér. – Ma persze volt már eltérés egy-két értékben, de senki nem bizonyult kórós esetnek. A prevencióra nagy hangsúlyt fektetünk, és ezt szeretnénk széles körben elterjeszteni a makói lakosok között – folytatta. – Nagyon szép a rendelő, még csak most indul be, de már sokan pozitívan vélekednek róla – tette hozzá kolléganője Rékasiné Daróczi Irén.

A vizsgáló. Itt végzik a szűréseket.

A tanácsadás a vizsgálatnak fontos része, mely az eredményeknek megfelelően történik, de fontos tudomásul venni, hogy ezek tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a helyes diagnózist.

Akik mára kaptak időpontot szerencsések voltak abból a szempontból is, hogy megismerhették a mellrákszűrés módszereit, és egy műmellen a tanultakat kipróbálhatták, a Csongrád Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve szakmai munkatársai segítségével.