Makó

Megóvják a makói térséget az árvíztől


A kedvezményezett Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) mai szegedi sajtótájékoztatóján Kiss Csongor projektmenedzser ismertette a „11.06. árvízvédelmi szakasz védelmi képességének komplex fejlesztése” c., száz százalékos európai uniós támogatásból megvalósuló árvízvédelmi projekt kivitelezési munkáinak jelenlegi állását.

A beruházás célja az érintett térség árvízi biztonságának növelése, és az árvízi kockázatok csökkentése. A munkák által közvetlenül érintett települések: Szeged I. kerület bel- és külterületi része, Deszk, Kiszombor, Klárafalva, Makó és Nagylak. A projekt a Tisza és a Maros folyó bal partját érinti a szerb határtól a Maros-torkolaton keresztül, a román határig.

A projekt keretében másfél kilométeres szakaszon megújul az újszegedi parapetfal, a magassági hiányos töltésszakaszokon – összesen mintegy 15 km hosszban – a töltés koronaszintjét megemelik, stabilizálják, valamint ahol nem megfelelő a töltés állékonysága ott ún. leterhelő paplannal javítják ezt. A projekt tartalmazza továbbá hét gátőrház, Maros bal parti hullámtéri véderdő, valamint öt vízrajzi monitoring állomás és a kapcsolódó hírközlési hálózat rekonstrukcióját is.

A projekt fizikai megvalósulása 70%-os, a pénzügyi teljesítés 50%-os készültségű. A kivitelezési munkák tavaly október 18-án kezdődtek, és várhatóan jövő. január 18-ig befejeződnek.