45 ezer 500 hektáron vetettek kukoricát az idén a megyében. Eddig csak a terület 30 százalékán végeztek a betakarítással. Bár a várható megyei termésátlag 6,2-6,3 tonna/ha körül fog alakulni, ami jónak mondható, a gazdák várnak a betakarítás folytatásával. Ennek oka a kukorica szemek magas nedvességtartalma – tájékoztat Futó Tamás, a megyei kormányhivatal Földművelési Igazgatóság igazgatója.

2013-ban 52 ezer hektáron volt kukorica termesztés, termésátlaga 4,5 tonna volt hektáronként. 2012-ben 65 ezer hektáron vetettek kukoricát, melyből 10 ezer hektárnyi a rendkívüli aszálynak köszönhetően megsemmisült, így 2 évvel ezelőtt a megyei kukorica termésátlag 2,3 tonna/ha volt. Abban az évben az eladási ár 55-60 ezer Ft/tonna között volt, a múlt évben 40-45 ezer Ft/tonna, 2014-ben pedig várhatóan tonnánként 30 ezer forint áron értékesül majd.

A betakarítás azonban csúszik. Idén ugyanis az átlagostól lényegesen eltérően több csapadék hullott a nyár folyamán és az ősz kezdetén, ebből adódóan napjainkra a kukorica szemek nedvesség tartalma 17-21 százalék között ingadozik. Jelenleg a szárítási költség 100 Ft/100 kg vízszázalékonként, ebből könnyen kiszámítható, hogy mázsánként csak a szárítási költség elérheti a 4-500 Ft-ot, mely az eladási árat így jelentős mértékben csökkenti. A drága szárítás miatt az aratás valószínűleg el fog húzódni, mert aki csak teheti, a szeptember végi ill. október eleji kellemes, késő nyári időszak természetes szárító hatásában bizakodik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest